10/7: Grekiska grönsaker

Ugnsgräddade grönsaker på grekiskt vis med kall tsatsiki och ett gott bröd är en härlig inledning på helgen.

Ugnsstekta grönsaker med fetaost, oliver och tsatsiki är vegetariskt med guldkant.

Ugnsstekta grönsaker med fetaost, oliver och tsatsiki är vegetariskt med guldkant.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-10 11:10

Ugnsstekt ost och grönt

För 4 personer, 35 minuter

2 zucchini

2 auberginer

4 stora tomater

3 msk hackad, färsk timjan

300 g fetaost

1 dl stora, svarta oliver

salt och svartpeppar

3 msk olivolja

Till tsatsikin:

1 stor gurka

1 1/2 tsk salt

1 vitlöksklyfta

4 dl grekisk yoghurt

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk olivolja

1 tsk hackad mynta

Att äta till:

gott bröd

Gör så här:

1. Skär zucchini, auberginer och tomater i centimetertjocka skivor. Hacka timjan och smula fetaosten. Pensla en ugnsfast form med olivolja och varva grönsakerna i snygga rader. Strö över timjan, fetaost och oliver. Salta och peppra lätt. Avsluta med att ringla över olivolja. Grädda i ugnen på 175 grader i 25 minuter.

2. Skala och strimla eller riv gurkan grovt. Lägg i sil eller durkslag och strö över salt och låt vätska gå ur under 10 minuter.

3. Riv vitlök och blanda med grekisk yoghurt, vinäger, olivolja och mynta. Vänd ned gurkan och ställ in i kylen. Servera varma grönsaker, tsatsiki och gott bröd.

Ugnsstekta grönsaker med fetaost, oliver och tsatsiki är vegetariskt med guldkant.
Ugnsstekta grönsaker med fetaost, oliver och tsatsiki är vegetariskt med guldkant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!