Försäljningen av vitaminer och mineraler har ökat stadigt hos Kronans Apotek sedan coronapandemins början. Framför allt är det vitaminer som B, C och D som har blivit allt mer eftertraktade under året.
Även Apoteket och Apotek Hjärtat ser en liknande trend. De senaste veckorna har försäljningen av D-vitamin hos Apoteket ökat med över 40 procent jämfört med samma period i fjol.
Kompensera inte
Vad det beror på är svårt att slå fast, men Apoteket tror dels att det handlar om den stundande vintersäsongen, dels att coronapandemin kan spela in.
Men vem behöver egentligen extra vitaminer? Och hjälper det?
– Om man har brist är det viktigt att ta tillskott, eller om man hör till en grupp som har stor risk att få det, men inte annars. Att generellt ta tillskott kan vara att lura sig själv. Det går inte att kompensera för dåliga matvanor genom att ta ett piller, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket rekommenderar extra vitaminer till vissa grupper, exempelvis D-vitamin till alla som är äldre än 75 år och D-droppar till barn upp till två år. Tillhör man ingen riskgrupp så finns det generellt inget behov att stoppa i sig extra vitaminer, anser myndigheten.
Olika åsikter
– Vi får oftast i oss det vi behöver. Vitaminbrist eller mineralbrist är inte vanliga problem. Vissa får det av olika anledningar, men då kan det bero på att man har en sjukdom som gör att man inte tar upp vitaminer tillräckligt bra, säger Åsa Brugård Konde.
Hon får medhåll av Susanne Rautiainen Lagerström, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet, som menar att det finns för lite evidens kring om extra vitamintillskott har någon bevisad effekt på personer som inte har någon brist. Just D-vitamin är ett omdebatterat ämne i forskarvärlden, där åsikterna går isär.
– Vi vet en del, men det är mycket vi inte vet om D-vitamin, säger hon.
Enligt Livsmedelsverket går det att under vinterhalvåret råda bot på bristen på sol genom att äta livsmedel rika på D-vitamin. För några år sedan ökade man även berikningen i vissa livsmedel efter att en undersökning visat att intaget av D-vitamin var lågt bland delar av befolkningen.
– Man är i dag väldigt försiktig med att rekommendera tillskott. En välbalanserad kost räcker gott och väl, så länge du inte har en dokumenterad brist, säger Susanne Rautiainen Lagerström.
Tänka ett varv
Höga doser av vitaminer kan även utgöra en fara för kroppen, enligt Livsmedelsverket.
– Börjar man äta mycket av enskilda vitaminer eller mineraler kan det rubba balansen i kroppen så att man får mindre av något annat i stället, säger Åsa Brugård Konde.
Man ska alltid vara noga med att undersöka mängden man stoppar i sig. Äter man exempelvis multivitamin kommer man inte upp i skadliga halter – om man håller sig till en sort och inte överdoserar.
Rådet till den som funderar på att äta till exempel extra D-vitamin är att tänka ett varv kring varför man skulle behöva det.
– Hur ser mitt kostintag ut? Finns det luckor där? Har man funderingar kring det ska man kanske konsultera med någon som är kunnig, i stället för att ställa en diagnos på sig själv, säger Susanne Rautiainen Lagerström.