Bönor med nytt sällskap

Bruna bönor med stekt fläsk är allt annat än färgglad mat. Twista till serveringen och det blir så mycket roligare – och godare att äta.

De klassiska bruna bönorna får ett lyft i både smak och utseende med nya tillbehör.

De klassiska bruna bönorna får ett lyft i både smak och utseende med nya tillbehör.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-13 08:35

Bruna bönor med fläsk, timjan och äpple

För 4 personer, 1 timme + blötläggning i 8 timmar alt. 15 minuter med färdigkokta bönor

5 dl bruna bönor

12 dl vatten

1 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 msk ättika, 12 procent

1 krm svartpeppar

Att äta till:

500 g rimmat, magert fläsk utan svål

rapsolja

5–6 kvistar färsk timjan

1 rödlök

2 syrliga äpplen

blandade blad

Gör så här:

1. Skölj bönorna och låt dem sedan ligga i kallt vatten minst 8 timmar.

2. Häll bort blötläggningsvattnet, spola bönorna i durkslag, lägg dem i en kastrull och slå på vatten och salt. Koka upp, sänk värmen något och koka bönorna utan lock i cirka 1 timme, eller tills de är mjuka och vätskan simmig.

3. Smaksätt med salt, sirap och ättika i nämnd ordning. Avsluta med svartpeppar och hackad timjan.

4. Kärna ur äpplena, men behåll skalen på och dela i bitar. Skär rödlöken i bitar och fläsket i strimlor. Stek tillbehören i sparsamt med rapsolja på medelvärme i cirka 5 minuter. Krydda med svartpeppar. Lägg upp och garnera med timjan. Servera med blandade blad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!