Bruna bönor med fläsk, timjan och äpple
För 4 personer, 1 timme + blötläggning i 8 timmar alt. 15 minuter med färdigkokta bönor
5 dl bruna bönor
12 dl vatten
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
1 msk ättika, 12 procent
1 krm svartpeppar
Att äta till:
500 g rimmat, magert fläsk utan svål
rapsolja
5–6 kvistar färsk timjan
1 rödlök
2 syrliga äpplen
blandade blad
Gör så här:
1. Skölj bönorna och låt dem sedan ligga i kallt vatten minst 8 timmar.
2. Häll bort blötläggningsvattnet, spola bönorna i durkslag, lägg dem i en kastrull och slå på vatten och salt. Koka upp, sänk värmen något och koka bönorna utan lock i cirka 1 timme, eller tills de är mjuka och vätskan simmig.
3. Smaksätt med salt, sirap och ättika i nämnd ordning. Avsluta med svartpeppar och hackad timjan.
4. Kärna ur äpplena, men behåll skalen på och dela i bitar. Skär rödlöken i bitar och fläsket i strimlor. Stek tillbehören i sparsamt med rapsolja på medelvärme i cirka 5 minuter. Krydda med svartpeppar. Lägg upp och garnera med timjan. Servera med blandade blad.