Caponata
För 4 personer, 35 minuter
1 aubergine
1 zucchini
2 gula lökar
2–3 stjälkar blekselleri
400 g tomater
100 g gröna oliver
2 msk kapris
4 msk mild vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
olivolja
salt, svartpeppar och socker
10 blad basilika
salt, peppar och socker
Att äta till:
lantbröd
Gör så här:
1. Skär auberginen i bitar och sprid ut på en tallrik och salta. Låt stå i 15 minuter.
2. Skär zucchini och lök i något mindre bitar. Strimla bleksellerin. Snitta tomaterna och doppa dem i kokande vatten så att skalet släpper. Dra bort skal och peta bort kärnorna. Hacka tomatköttet grovt. Dela och kärna ur oliverna.
3. Spola bort saltet från auberginen och torka med handduk. Stek dem i het panna med rapsolja i 2 minuter. Sänk värmen, tillsätt 1 matsked olivolja och vänd ned zucchini, lök, blekselleri, tomater, oliver och kapris. Vänd runt 2–3 minuter. Tillsätt vinäger som får koka in på svag värme, cirka 10 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och 1 kryddmått socker. Servera varm med lantbröd.