Färgglad wok

Blandade grönsaker, Japaninspirerad sojasås, sesamfrön och nyttigt råris blir till en härlig måltid.

Färgstarka grönsaker och måttlig tillagning ger nyttigare mat.

Färgstarka grönsaker och måttlig tillagning ger nyttigare mat.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-27 10:00

Lök- och paprikawok med råris och sojadressing

För 4 personer, 40 minuter

800 g paprika i olika färger

1 rödlök

1 purjolök

200 g broccoli

salt och peppar

raps- och sesamsolja

Till dressingen:

1 dl japansk soja

2 dl vatten

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk strösocker

2 msk sesamfrön

1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

råris

blandade blad

Gör så här:

1. Koka upp soja, vatten, vinäger och socker i en kastrull. Sjud i tio minuter utan lock. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda i knappt fem minuter till. Rosta sesamfrön i torr panna och vänd ned i dressingen.

2. Skär paprikan i bitar med ett par centimeter sida. Skär rödlöken i tunna klyftor och purjolöken i knappt centimetertjocka bitar. Ta bort den hårda stammen från broccolin och bryt ned kronan i små buketter.

Hetta upp en stor panna. Tillsätt lika delar raps- och sesamolja och woka grönsakerna 6–7 minuter eller till dess de är mjuka med tydligt tuggmotstånd. Salta och peppra. Servera med sallad och råris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!