Färsbiffar med blandsvampsås

Stunder i skogen kan resultera i en hög med blandade svampar. Tillsammans blir de till en god svampsås.

Olika svampar samsas gärna i såsen till kryddiga köttfärsbiffar.

Olika svampar samsas gärna i såsen till kryddiga köttfärsbiffar.

Foto: TT

Mat & dryck2020-09-04 08:35

Fina färsbiffar med blandsvampsås

För 4 personer, 20 minuter

Till biffarna:

500 g nötfärs

1 ägg

1 tsk fransk senap av dijontyp

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad timjan

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

400 g färsk blandsvamp

1 msk mycket finhackad gul lök

2 dl grädde

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

Att äta till:

ugnsstekta potatisklyftor

1 röd paprika

färsk timjan

färsk persilja

Gör så här:

1. Blanda köttfärsen med ägg, senap, riven vitlök, timjan, salt och peppar. Forma fyra ganska tjocka biffar och stek i lika delar smör och rapsolja cirka 4 minuter per sida.

2. Hacka svampen grovt och den gula löken fint. Fräs svamp och lök med smör i en kastrull. Sänk värmen och låt svampblandningen ånga ur ordentligt innan grädde, vatten och grönsaksbuljong tillsätts. Sjud i 5 minuter, red lätt med majsstärkelse löst i vatten och sjud i 5 minuter till. Salta och peppra.

3. Servera biffarna och svampsåsen med ugnsrostade potatisklyftor och paprika. Garnera gärna maten med färsk timjan och persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!