Finns det något somrigare än bär? Alltifrån smultron på strå till blåbär i filmjölken. Inget signalerar väl så mycket semester och slappa dagar i naturen som just bären. De formligen vibrerar av nostalgi, fosterlandskärlek, skrubbsåriga knän och barndomsminnen av svunna bärbuskar.
Och nog är det något trösterikt med att ge sig ut och plocka dem alldeles själv. Det får ta den tid det tar, liksom. En så underbart analog sysselsättning i detta tidevarv. Nyttigt för såväl själen som kroppen. För på senare år har man kommit fram till att just bär visat sig vara rena dunderhonungen även för moderna människor. De är nämligen fullproppade med fibrer, vitaminer och antioxidanter.
Redan på stenåldern
Att bär är finfin föda visste man redan på stenåldern. De små raringar ger betydligt mer energi än man skulle kunna tro, och generellt brukar man säga att ju mörkare bär desto nyttigare egenskaper.
Visste du för övrigt att det finns över hundra sorters bär i Sverige? Och bara en tjugondel av dem plockas av människohänder, så oddsen är garanterat på din sida.
Har du inte möjlighet att plocka själv går det så klart att köpa bär, men gör det då helst så nära inpå tillfället de ska inmundigas som möjligt. Plockade bär har tyvärr väldigt dålig hållbarhet.
Torka långsamt
Överblivna bär fryses lämpligen in i väntan på mörkare tider. Frysta håller de i cirka ett år. Bär med skal, såsom vinbär och krusbär, passar bäst att frysa utan tillsatt socker.
Bär går dessutom finfint att torka långsamt på lägsta tänkbara värme i ugnen – eller i bastun. De sätter piff på morgonmüslin, men gör sig även kanonbra i bakverk och sallader.
Här har jag satt ihop några personliga bärfavoriter. Och ska du bara göra en enda maffig dessert i sommar så vill jag varmt rekommendera den vidunderligt goda glasstårtan med maxad blåbärssmak. Mer sommar än så blir det bara inte.