Festa på sommarens goda bär

Bärens tid är här. Smultron, hallon, jordgubbar, vinbär, körsbär, krusbär, blåbär och lingon… Passa på att festa på säsongens sötsaker så ofta du hinner. I morgon kan det vara för sent.

Bär är inte bara det säkraste sommartecknet, de är dessutom väldigt nyttiga.

Bär är inte bara det säkraste sommartecknet, de är dessutom väldigt nyttiga.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-07-13 08:40

Finns det något somrigare än bär? Alltifrån smultron på strå till blåbär i filmjölken. Inget signalerar väl så mycket semester och slappa dagar i naturen som just bären. De formligen vibrerar av nostalgi, fosterlandskärlek, skrubbsåriga knän och barndomsminnen av svunna bärbuskar.

Och nog är det något trösterikt med att ge sig ut och plocka dem alldeles själv. Det får ta den tid det tar, liksom. En så underbart analog sysselsättning i detta tidevarv. Nyttigt för såväl själen som kroppen. För på senare år har man kommit fram till att just bär visat sig vara rena dunderhonungen även för moderna människor. De är nämligen fullproppade med fibrer, vitaminer och antioxidanter.

Redan på stenåldern

Att bär är finfin föda visste man redan på stenåldern. De små raringar ger betydligt mer energi än man skulle kunna tro, och generellt brukar man säga att ju mörkare bär desto nyttigare egenskaper.

Visste du för övrigt att det finns över hundra sorters bär i Sverige? Och bara en tjugondel av dem plockas av människohänder, så oddsen är garanterat på din sida.

Har du inte möjlighet att plocka själv går det så klart att köpa bär, men gör det då helst så nära inpå tillfället de ska inmundigas som möjligt. Plockade bär har tyvärr väldigt dålig hållbarhet.

Torka långsamt

Överblivna bär fryses lämpligen in i väntan på mörkare tider. Frysta håller de i cirka ett år. Bär med skal, såsom vinbär och krusbär, passar bäst att frysa utan tillsatt socker.

Bär går dessutom finfint att torka långsamt på lägsta tänkbara värme i ugnen – eller i bastun. De sätter piff på morgonmüslin, men gör sig även kanonbra i bakverk och sallader.

Här har jag satt ihop några personliga bärfavoriter. Och ska du bara göra en enda maffig dessert i sommar så vill jag varmt rekommendera den vidunderligt goda glasstårtan med maxad blåbärssmak. Mer sommar än så blir det bara inte.

Fabulöst god glasstårta med massor av blåbärssmak.
Fabulöst god glasstårta med massor av blåbärssmak.
Blåbärsglasstårta à la Böste

Till 12 portioner, 30 minuter + 6 timmar i frysen

Kalasgod glasstårta med maxad blåbärssmak. Gör den gärna dagen innan den ska ätas.

cirka 225 g frysta eller färska blåbär

1/2 dl strösocker

1 citron

3 msk vatten

2 tsk maizena

300 g digestivekex

l75 g smält smör

1/2 l vaniljglass

200 g philadelphiaost eller liknande

1/2 burk sötad kondenserad mjölk, à 375 g

Häll nästan alla blåbär (lägg resten i frysen) i en kastrull. Tillsätt socker, rivet citronskal och vatten. Låt sjuda i 7–8 minuter till en kompott. Tillsätt maizena utrört i någon matsked kallt vatten och sjud i ytterligare några minuter tills det tjocknar. Låt svalna.

Mixa kompotten till en grov puré.

Kör kexen med smält smör i en matberedare. Tryck ut smulorna på botten av en smord pajform. Ställ in i frysen i 30 minuter.

Låt glassen mjukna och vispa sedan ihop med philadelphiaost, kondenserad mjölk, blåbärskompott och citronsaft (det går enklast med elvisp). Smaka av.

Häll blandningen i pajformen och ställ in i frysen i minst 6 timmar, gärna över natten. Ta fram 30 minuter före serveringen och garnera med de frysta blåbären. Skär upp med en varm kniv.


Vinbärsbruschetta

Till 4 portioner, 15 minuter

Superenkel dessert som funkar med alla sorters bär. Jag råkar älska röda vinbär och använder dem mer än gärna i det här gamla sammanhanget.

cirka 200 g färska röda vinbär (eller andra bär)

2 vetebullar, alt. briochebröd för hamburgare

2 msk smör, rumsvarmt

1 tsk kanel

2–3 msk strösocker

250 g ricotta eller mascarpone

1 citron, skalet

akaciahonung

färsk mynta

Skölj och rensa bären.

Dela bullarna på hälften. Blanda smör, kanel och socker. Bred blandningen på bullarnas snittyta.

Stek bullarna i panna med smöret nedåt tills sockret smält och ytan blivit lite frasig.

Rör ihop ricotta eller mascarpone med rivet citronskal.

Bred generöst med ricottablandningen på bullarna och fördela bären ovanpå. Ringla över lite akaciahonung.

Dekorera med några myntakvistar. Serveras helst genast.


Frozen margarita med sommarbär och mynta

Till 2 portioner, 15 minuter

Om du som jag är svag för drinken margarita är det här en härligt fräsch sommarvariant. Du kan ta vilka bär du vill, men låt dem gärna ligga i frysen en stund för att få till den där ”frozen”-effekten.

1 näve valfria frysta bär (färska går också bra, men resultatet blir inte lika ”isigt”)

1/2 dl färskpressad limesaft (2-3 limefrukter)

1 dl tequila

1/2 dl Cointreau

1/2 kruka mynta

isbitar/krossad is

Mixa limesaft med tequila och Cointreau. Använd blender om du har och tillsätt i så fall några isbitar tillsammans med frusna bär och mynta (spara lite till garnering). Kör tills du får en trögflytande massa och häll upp i glas. Har du ingen blender tillsätter du i stället krossad is direkt i glaset. Is kan du till exempel krossa genom att svepa in isbitar i en handduk och banka mot köksbänken, men numera finns det även färdig krossad is att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

Garnera med myntakvistar och riv gärna över lite limeskal.

Servera före maten eller som en fräsch avslutande dessert och avec i ett.

Tips! För en alkoholfri variant kan du ersätta tequila och cointreau med cirka 1/2 dl koncentrerad flädersaft.


Att dricka till

Delitia Recioto della Valpolicella Classico (5329), 99 kronor.

Alkoholfritt: Tosterup Premium Cider Alkoholfri (11960), 39:90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!