Fisk med timjan

Färska örter ger maten extra fin smak. Kokt fisk med timjan är ett exempel. Servera med potatis och broccolibuketter.

Färska örter ger fin smak åt sås till kokt fisk.

Färska örter ger fin smak åt sås till kokt fisk.

Foto: TT

Mat & dryck2020-09-12 08:35

Fisk med timjan

För 4 personer, 20 minuter

700 g fiskfilé, torsk, kapkummel eller hoki

1 liter vatten

1 msk mild vitvinsvinäger

salt och hel vitpeppar

1 bit purjolök

1 tärning fiskbuljong

Till såsen:

2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

3 dl silad vätska från fiskkoket

2 dl grädde

1/2 dl finhackad, färsk timjan

Att äta till:

kokt potatis

broccoli

citron

Gör så här:

1. Koka upp vatten, vinäger, purjolök, fiskbuljongtärning, 1 tesked salt och 10 grovt krossade vitpepparkorn. Rulla fisken med det som varit skinnsidan inåt. Lägg rullarna tätt i en kastrull. Sila över lagen och sjud 2–3 minuter under lock.

2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med lag från fisken och grädde. Krydda med timjan och sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Lyft upp fisken med hålslev och låt den mellanlanda på hushållspapper. Lägg upp på tallrikar och slå lite sås över. Garnera med citron och timjan. Servera med kokt potatis och broccolibuketter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!