Fläskfilé med kålrot

En god köttbit behöver inte några märkvärdiga tillbehör för att smaka gott. Den här fläskfilén med rötter och senapssås är ett bra bevis på det.

Helstekt fläskfilé med rostad kålrot och mild senapssås är ett annorlunda och rustikt sätt bjuda fläskfilé.

Helstekt fläskfilé med rostad kålrot och mild senapssås är ett annorlunda och rustikt sätt bjuda fläskfilé.

Foto: TT

Mat & dryck2020-09-13 08:35

Helstekt fläskfilé med rostad kålrot och mild senapssås

För 4 personer, 40 minuter

700 g fläskfilé

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 dl rödvin

2 dl vatten

2 dl grädde

1/2 msk hackad timjan

1 msk konc. kalvfond

1 msk ljus fransk senap

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk soja

Att äta till:

1 normalstor kålrot

4 kvistar timjan

rapsolja

potatisgratäng

blandad sallad

Gör så här:

1. Skala och skär kålroten i drygt centimeterstora bitar. Koka 3 minuter. Sila bort vattnet och stek 2 minuter i rapsolja. Lägg i ugnsfast form. Strö över timjan och salt.

2. Putsa bort onödigt fett och hinnor från fläskfilén. Gnid in med salt och peppar och bryn det runt om i lika delar smör och rapsolja. Lägg köttet ovanpå kålbitarna och sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.

3. Koka upp vin, vatten, grädde, timjan, fond och senap. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Låt köttet vila några minuter innan det skivas upp och servera på en kålbädd med sås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!