Helstekt fläskfilé med rostad kålrot och mild senapssås
För 4 personer, 40 minuter
700 g fläskfilé
salt och peppar
smör och rapsolja
Till såsen:
1 dl rödvin
2 dl vatten
2 dl grädde
1/2 msk hackad timjan
1 msk konc. kalvfond
1 msk ljus fransk senap
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tsk soja
Att äta till:
1 normalstor kålrot
4 kvistar timjan
rapsolja
potatisgratäng
blandad sallad
Gör så här:
1. Skala och skär kålroten i drygt centimeterstora bitar. Koka 3 minuter. Sila bort vattnet och stek 2 minuter i rapsolja. Lägg i ugnsfast form. Strö över timjan och salt.
2. Putsa bort onödigt fett och hinnor från fläskfilén. Gnid in med salt och peppar och bryn det runt om i lika delar smör och rapsolja. Lägg köttet ovanpå kålbitarna och sätt in i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter.
3. Koka upp vin, vatten, grädde, timjan, fond och senap. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Låt köttet vila några minuter innan det skivas upp och servera på en kålbädd med sås.