Fransk biffstek

Rustikt och vällagat brukar känneteckna rätter som kallas "bonne femme". Det stämmer in bra på biffstekar serverade med rödvinssky, bacon, lök och svamp.

Biffstek bonne femme är mat vi känner igen från det franska köket.

Biffstek bonne femme är mat vi känner igen från det franska köket.

Foto: TT

Mat & dryck2020-09-11 08:35

Biffstek bonne femme

För 4 personer, 35 minuter

600 g utskuren biff

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 1/2 dl rödvin

2 1/2 dl vatten

1 1/2 msk konc. kalvfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 1/2 msk vatten

1 tsk soja

145 g tärnad bacon

150 g champinjoner

1 liten gul lök

1 msk hackad persilja

1 tsk timjan

Att äta till:

1 kg potatis, fast sort

1 msk persillade

broccoli

Gör så här:

1. Skär potatisarna i stora klyftor och lägg i ugnsfast form. Ringla över 1 matsked rapsolja, krydda med persillade och rosta 25 minuter i ugnen på 200 grader.

2. Koka upp rödvin, vatten och fond. Red med majsstärkelse löst i vatten, tillsätt soja och låt sjuda 5 minuter. Skär champinjonerna i bitar och hacka löken. Fräs dem tillsammans med bacon och lite fett i en stekpanna. Blanda ned i såsen, efter ett par minuter. Krydda med persilja och timjan. Smaka av med salt och peppar mot slutet.

3. Skär och banka ut fyra biffar. Salta, peppra och stek i lika delar smör och rapsolja. Slå över såsen. Servera med lättkokt broccoli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!