Gibrand hoppas på revansch i kock-EM

Hårdträning sedan januari och en pandemi som såg ut att sätta stopp för allt. Men nu är det klart: prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or Europe blir av – och för svensken Sebastian Gibrand blir det en viktig revansch. –Jag har höga förväntningar, säger han.

Sebastian Gibrand siktar på revansch i Bocuse d´Or – världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Sebastian Gibrand siktar på revansch i Bocuse d´Or – världens mest prestigefyllda tävling för kockar.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Mat & dryck2020-10-10 20:15

Vajande flaggor, medaljer och pallplats. I januari 2019 tog Sebastian Gibrand silver i Bocuse d´Or i franska Lyon, världens mest prestigefyllda kocktävling. På bilderna från dagen ler han glatt men inombords skavde andraplatsen, och det dröjde inte länge innan han bestämde sig: ett försök till.

– Jag var inte så nöjd med min placering sist, när jag gick upp prispallen som tvåa så kände jag att jag skulle vilja se om jag klarar att vinna den här tävlingen. Det är otroligt roligt att få utmana världens bästa kockar, säger han.

Pandemin skapade problem

Men för att ta sig hela vägen tillbaka till Lyon måste han först klara av den europeiska uttagningen i Tallinn, varifrån de tio bästa lagen går vidare. En tävling som har skjutits upp både en, två och tre gånger på grund av coronapandemin.

Jonas Dahlbom, som är med som coach för det svenska laget, berättar att förberedelserna har blivit svårare på grund av pandemin.

– Det har blivit lite struligt. Det är svårt att satsa 100 procent på något som man bara väntar på att de ska ställa in igen. Hela världen har varit ett frågetecken, säger han.

– Men i slutet av sommaren sade vi att nu måste vi köra på, och nu har vi kommit fram till en jäkligt bra slutprodukt. Så det blev inte negativt i slutändan.

Tävlingen genomförs i mitt av oktober och förberedelserna har varit rigorösa. Tre dagar i veckan tränar Sebastian Gibrand med en personlig tränare, och utöver det har laget även en mental tränare. Dessutom blir det många, långa timmar i köket.

– Normalt sett förbereder man sig i ett halvår, då man kör 12–14 timmar om dagen sex dagar i veckan. Nu har det blivit ännu längre, säger Gibrand.

"Allt handlar om planering"

På själva tävlingsdagen har kockarna 5 timmar och 35 minuter på sig att tillaga två rätter till 14 personer vardera. I år står estnisk vaktel på menyn, "en enkel uppgift" enligt Gibrand.

Den andra rätten däremot, estnisk havskatt, var klurigare.

– Det blev en mycket svårare utmaning. Det är en fisk som är otroligt jobbig med texturen så jag kände på förhand att det skulle vara en tuff nöt att knäcka. Men vi knäckte den faktiskt, och nu känns det som vår mest intressanta rätt, säger han.

TT: Har du något matlagningstips som även amatörer kan ta till sig?

– Allt handlar om planering. Planerar du din matlagning så kan du göra underverk, säger Sebastian Gibrand.

Team Sweden gör sin sista upplagning av tävlingsrätterna innan de packar ihop för avresa till Estland.
Team Sweden gör sin sista upplagning av tävlingsrätterna innan de packar ihop för avresa till Estland.
Fakta: Bocuse d´Or Europe

Bocuse d’Or Europe, kock-EM, är en kvaltävling till Bocuse d’Or, kock-VM. Tävlingen anordnas i Tallinn den 15-16 oktober och de tio bästa länderna går sedan vidare till VM i Lyon.

De tävlande ska på fem timmar och 35 minuter tillaga två rätter för 14 personer varav den ena rätten ska serveras på fat för 14 personer och den andra på tallrikar för 14 personer. Huvudråvarorna för tävlingen bestäms av Bocuse d’Or-organisationen.

Fatpresentationen i år är estnisk vaktel. De tävlande tilldelas sju vaktlar som ska prepareras tillsammans med hjärta och lever samt vaktelägg. Vaktlarna måste användas i sin helhet och serveras utan ben. Utöver huvudråvarorna ska faträtten bestå två såser, buljong eller sky. Rätten ska även serveras med tre garnityr varav ett måste vara vaktelägg.

För tallrikspresentationen tilldelas de tävlande tre rensade estniska havskatter på 1,2 till 1,5 kilo vardera. Rätten ska serveras med valfria vegetariska tillbehör såsom grönsaker, svamp, frön, baljväxter och frukt. Även ägg och mjölkprodukter är tillåtna. Till detta får de tävlande även addera upp till tre såser, buljong eller sky. Fisken kan serveras varm eller kall eller både och.

Källa: Gastronomi Sverige


Fakta: Det svenska laget

Sveriges representant för andra året i rad är Sebastian Gibrand, som i januari 2019 tog hem ett silver för Sverige i VM i Lyon.

Han tävlar tillsammans med Jonas Dahlbom som är coach och Jakob Persson som är commis/assistent.

Sverige har tagit guld en gång tidigare i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Källa: Gastronomi Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!