Det finns saker som man tenderar att göra betydligt mer komplicerade i huvudet än de egentligen är i verkligheten och därför bara struntar i att ens försöka ge sig på. Det gäller inte minst i köket. Dit hör bland annat att tillaga fisk, baka bröd och göra riktig vaniljsås. Samt inte minst att koka egen saft.
Du (eller åtminstone jag…) ser din egen mormor framför dig stå och kämpa med rödfläckiga saftdukar, mystifika tillsatser och omsorgsfullt pränta ned bärsorter med darrig handstil på etiketter som fästes på dussintals gamla glasflaskor som kånkades ned i jordkällarens glömska. Det hela framstår som ett ytterst komplicerat och förlegat projekt som tar dagar att genomföra.
Blanda drinkar
Men si där tar du fel. Att göra saft kan nämligen vara precis hur enkelt som helst. Och man måste inte göra jättesatser. Det kan räcka med en eller två flaskor att konsumera under veckan. Dessutom är det fortfarande ett underbart sätt att ta tillvara på den svenska sommaren och naturens skördar. En extra bonus är att du kan smaksätta saften efter eget huvud och tillgångar i täppa och kryddhylla.
Anser du att det här med saft enbart platsar på barnkalas kan jag tipsa om att hemgjord saft är superbt att blanda drinkar med. Späd gärna med till exempel tonic, mousserande vin eller bubbelvatten i stället för vanligt kranvatten. Och servera helst med massor av is.
Rena flaskor
När du väl har kokat ihop din ljuvliga sommarsaft är det dock viktigt att se till att hälla upp den på absolut rena glasflaskor. Annars kan bakterier börja växa som får saften att jäsa och mögla. Ett smart knep är att ta flaskorna direkt från diskmaskinen medan de fortfarande är varma.
Sedan är det bara att njuta av din hemgjorda törstsläckare. Saft är sommar i dess mest koncentrerade form. Spädes efter smak och sinnesstämning.