Gör din egen sommarsaft

Saft är semester, sand mellan tårna och fika i bersån. Barndomsminnen och törstsläckare i ett. Sommarsaft är solsken på flaska.

Safta i sommar! Perfekt semestersyssla och bästa sättet att ta tillvara säsongens smaker.

Safta i sommar! Perfekt semestersyssla och bästa sättet att ta tillvara säsongens smaker.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-07-27 08:40

Det finns saker som man tenderar att göra betydligt mer komplicerade i huvudet än de egentligen är i verkligheten och därför bara struntar i att ens försöka ge sig på. Det gäller inte minst i köket. Dit hör bland annat att tillaga fisk, baka bröd och göra riktig vaniljsås. Samt inte minst att koka egen saft.

Du (eller åtminstone jag…) ser din egen mormor framför dig stå och kämpa med rödfläckiga saftdukar, mystifika tillsatser och omsorgsfullt pränta ned bärsorter med darrig handstil på etiketter som fästes på dussintals gamla glasflaskor som kånkades ned i jordkällarens glömska. Det hela framstår som ett ytterst komplicerat och förlegat projekt som tar dagar att genomföra.

Blanda drinkar

Men si där tar du fel. Att göra saft kan nämligen vara precis hur enkelt som helst. Och man måste inte göra jättesatser. Det kan räcka med en eller två flaskor att konsumera under veckan. Dessutom är det fortfarande ett underbart sätt att ta tillvara på den svenska sommaren och naturens skördar. En extra bonus är att du kan smaksätta saften efter eget huvud och tillgångar i täppa och kryddhylla.

Anser du att det här med saft enbart platsar på barnkalas kan jag tipsa om att hemgjord saft är superbt att blanda drinkar med. Späd gärna med till exempel tonic, mousserande vin eller bubbelvatten i stället för vanligt kranvatten. Och servera helst med massor av is.

Rena flaskor

När du väl har kokat ihop din ljuvliga sommarsaft är det dock viktigt att se till att hälla upp den på absolut rena glasflaskor. Annars kan bakterier börja växa som får saften att jäsa och mögla. Ett smart knep är att ta flaskorna direkt från diskmaskinen medan de fortfarande är varma.

Sedan är det bara att njuta av din hemgjorda törstsläckare. Saft är sommar i dess mest koncentrerade form. Spädes efter smak och sinnesstämning.

Sommarsaft med persika och basilika

Till 3–4 dl, 1 timme + tid att svalna

Mycket somrigare än så här blir det bara inte. En saft som får en att längta till Italien och en prunkande persikolund i Kalabrien.

1 kg mogna persikor

6 dl vatten

1/2 kruka basilika

75 g strösocker (drygt 3/4 dl)

2 msk citronsaft

Skölj och kärna ur persikorna. Skär fruktköttet i tärningar. Häll över i en kastrull och tillsätt vatten och basilikakvistar. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 45 minuter eller tills persikorna mjuknat helt och hållet. Mosa dem lätt med baksidan på en slev så att all saft kommer ut. Låt svalna. Diska kastrullen.

Sila väl och pressa ur all saft med hjälp av baksidan på en slev. Använd gärna en saftsil om du har, alternativt en bit lakansväv. Annars går det bra att bara sila en extra gång.

Mät upp 3 3/4 dl saft och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt sockret. Sjud sakta under omrörning tills allt socker lösts upp. Blanda ned citronsaften och låt svalna.

Häll upp i väl rengjord flaska och förvara i kylen. Håller i cirka två veckor.

Tips! Gott att blanda med kallt mousserande vin, både rosé och vitt.


Citronlemonad från Kreta

Till cirka 1 liter, 30 minuter + tid att svalna

Det här superenkla receptet lärde jag mig när jag arbetade med en kokbok på Kreta. Vill du göra den ännu mer grekisk kan du tillsätta lite ouzo och honung.

6 dl citronsaft + skalet av 1 ekologisk (sammanlagt ca 12 citroner)

3 1/2–4 dl strösocker

1 liter vatten

Skala en ekologisk citron med potatisskalare utan att det vita följer med. Pressa sedan citroner tills du får sammanlagt 6 dl saft.

Mät upp socker och vatten i en kastrull. Låt det hela koka upp, rör om tills sockret har löst sig. Sänk värmen och låt sjuda i ytterligare 5–6 minuter. Låt svalna, tillsätt citronskal och citronsaft och rör om. Vill du göra den ännu mer grekisk kan du tillsätta en skvätt ouzo och lite honung.

Häll upp på varma väl rengjorda glasflaskor.

Späd med 2–3 delar vatten och servera gärna med is, citronskivor och en kvist mynta eller timjan.

Lemonaden håller upp till tre veckor i kylskåp.

TIPS! Supergott i gin & tonic.


Husets jordgubbssaft med kardemumma

Till 3-4 dl, 30 minuter + tid att svalna

Uppdaterad och förenklad version av mormors sommarsaft.

500 g jordgubbar

2 1/4 dl vatten

1 tsk hel kardemumma

75 g strösocker (drygt 3/4 dl)

1 msk citronsaft

Skölj jordgubbarna, snoppa och dela dem på hälften. Häll över i en kastrull tillsammans med vatten och kardemumma. Koka upp och låt sedan sjuda i 15 minuter eller tills jordgubbarna mjuknat helt. Mosa dem lätt med baksidan på en slev så att all saft kommer ut. Låt svalna. Diska kastrullen.

Sila väl och pressa ur all saft, använd gärna en saftsil om du har, alternativt en bit lakansväv. Annars går det bra att bara sila en extra gång.

Mät upp 3 3/4 dl saft och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt sockret. Sjud sakta under omrörning tills allt socker lösts upp. Blanda ner citronsaften och låt svalna. Häll upp i varm väl rengjord flaska.

Håller sig i kylen i två veckor.

TIPS! Späd med mineralvatten eller tonic i stället för vatten och toppa med lite mousserande vin för en härlig sommardrink.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!