Grekisk bondsallad
För 4 personer, 30 minuter
300 g bond- eller sojabönor
salt
300 g fetaost
4 mogna tomater
1 gurka
1 dl svarta oliver
2 små rödlökar
Till dressingen:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
Att äta till:
1 huvud isbergssallad
100 g rucolasallad
Gör så här:
1. I väntan på färska bondbönor kan man utgå från frysta. Ett alternativ är sojabönor. Frysta är förkokta och behöver egentligen bara tina långsamt i kylskåp. Eventuellt kan man ge dem en minuts uppkok i saltat vatten. Spola dem i kallt vatten så de inte tappar färgen.
2. Skär fetaosten i tärningar, tomaterna i skivor och gurkan i bitar. Rödlökarna skivas tunt. Varva allt på fat eller i skål.
3. Vispa samman olja och vinäger. Riv eller pressa i en liten vitlöksklyfta och smaka av med salt och svartpeppar. Servera vid sidan i egen skål eller flaska.
4. Riv isbergssallad och blanda med rucola. I grekisk sallad, eller sommarsallad som den kallas i hemlandet, ingår aldrig några blad. De serveras separat.