Grekisk bondsallad med bönor

En grekisk sallad förstärkt med bond- eller sojabönor samt lite extra blad smakar gott när värmen kommer.

En variant på temat grekisk bondsallad. Gott om värmen kommer.

En variant på temat grekisk bondsallad. Gott om värmen kommer.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-30 07:50

Grekisk bondsallad

För 4 personer, 30 minuter

300 g bond- eller sojabönor

salt

300 g fetaost

4 mogna tomater

1 gurka

1 dl svarta oliver

2 små rödlökar

Till dressingen:

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

salt och svartpeppar

Att äta till:

1 huvud isbergssallad

100 g rucolasallad

Gör så här:

1. I väntan på färska bondbönor kan man utgå från frysta. Ett alternativ är sojabönor. Frysta är förkokta och behöver egentligen bara tina långsamt i kylskåp. Eventuellt kan man ge dem en minuts uppkok i saltat vatten. Spola dem i kallt vatten så de inte tappar färgen.

2. Skär fetaosten i tärningar, tomaterna i skivor och gurkan i bitar. Rödlökarna skivas tunt. Varva allt på fat eller i skål.

3. Vispa samman olja och vinäger. Riv eller pressa i en liten vitlöksklyfta och smaka av med salt och svartpeppar. Servera vid sidan i egen skål eller flaska.

4. Riv isbergssallad och blanda med rucola. I grekisk sallad, eller sommarsallad som den kallas i hemlandet, ingår aldrig några blad. De serveras separat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!