Grilla den lyxiga laxen

Lax Àr bÀsta grejen att grilla. Saftigt, smakrikt och nyttigt pÄ samma gÄng. LÀgg en firre pÄ gallret som omvÀxling.

Laxen Àr som gjord för att grillas.

Laxen Àr som gjord för att grillas.

Foto: Fredrik Gustafsson

Mat & dryck2020-08-10 08:46

SÄ hÀr Ärs vill vi grilla. SÄ Àr det bara. SÀrskilt om solen behagar lysa pÄ oss och kvÀllsron sÀnker sig över hagar och trÀdgÄrdar. Grillen stÄr liksom bara dÀr anklagande och blÀnger surt pÄ oss frÄn grÀsmattan. Den vill bli anvÀnd.

Men vem har sagt att det mÄste ligga kött pÄ gallret? SjÀlv grillar jag lika ofta grönsaker som fisk. Och vÀldigt gÀrna lax emellanÄt.

Bra fett

Lax Àr en lyxfisk som inte bara Àr fylld med nyttiga fettsyror som smörjer vÄr lekamen pÄ bÀsta tÀnkbara sÀtt, samma fett gör den dessutom som gjord för att just grillas. Den fastnar inte lika lÀtt pÄ gallret som annan fisk, den hÄller ihop bÀttre och bevaras samtidigt aptitligt saftig och spÀnstig efter en sejour ovan kolen. En inbyggd fördel Àr ocksÄ att sÄ lÀnge det kraftiga skinnet sitter kvar skyddar det sjÀlva laxen frÄn att bli torr och gör den dessutom lÀttare att vÀnda. Grillar du filéer utan skinn kan de placeras pÄ en bÀdd av citronskivor för att undvika att fastna. Ett annat klassiskt trick Àr att vÀnda fisken i grÀdde innan den hamnar pÄ grillen.

Tuffa smaker

Hur lÀnge du vÀljer att tillaga lax Àr sÄ klart en smaksak. MÄnga av oss Àter ju trots allt lax i sushiform. Men en innertemperatur pÄ 50-55 grader brukar rekommenderas.

En annan fördel med just lax Àr att den tÄl tuffa smaker. De flesta fiskar Àr mer finstÀmda av sig och bör inte överröstas av alltför bullrig kryddning. Men med laxen Àr det bara att tuta och köra, speciellt asiatiska ingredienser gör sig alldeles ypperligt i laxens sjÀlvsÀkra sÀllskap.

Tillika Àr laxen en familjefisk för alla. De flesta smÄttingar uppskattar lax, och enligt en hyfsat fÀrsk Sifo-undersökning gillar sju av tio svenskar lax. VÀlj dock helst KRAV- eller ASC-mÀrkt lax. Det Àr vÀrt varenda krona.

Grymt god laxburgare med thailÀndska smaker och frÀsch gurkslaw.
Grymt god laxburgare med thailÀndska smaker och frÀsch gurkslaw.
Laxburgare thai style med gurkslaw

Till 4 portioner, 30 minuter

Galet god burgare med massor av smak. Hittar du inte fÀrska limeblad kan du riva i limeskal i stÀllet.

500 g laxfilé utan skinn

5–10 fĂ€rska eller frysta limeblad (finns i asiatiska butiker)

1–2 msk grön currypasta (eller efter smak)

1 vitlöksklyfta, riven

5 cm ingefÀra, riven

1/2 röd chili, urkÀrnad

salt

nymalen peppar

2 msk majonnÀs

olja

hamburgerbröd

Slaw:

1/2 gurka

1 knippa rÀdisor

1/2 röd chili, urkÀrnad

1 nÀve mynta

2 tsk fisksÄs

2 lime

1/2 tsk rÄsocker

SkÀr laxen i bitar. Vik limebladen pÄ mitten och riv av mittnerven. LÀgg lax och limeblad i matberedare med currypasta, vitlök, ingefÀra, chili, salt och peppar och mixa grovt. Forma till fyra biffar. LÀgg in i kylen i 15 minuter.

Skiva gurka och rÀdisor tunt med mandolin, potatisskalare eller osthyvel. TillsÀtt chili, mynta och lite salt och peppar. Rör ihop fisksÄs, limesaft och socker tills sockret löst sig, hÀll sedan över grönsakerna och blanda vÀl. LÄt stÄ och samla smak i 20 minuter.

Pensla biffarna med olja. Grilla pĂ„ indirekt vĂ€rme i 2–3 minuter per sida eller tills ytan fĂ„tt fin fĂ€rg. VĂ€nd försiktigt.

VÀrm bröden och bred majonnÀs pÄ underdelen. LÀgg pÄ burgarna och toppa med gurkslaw och andra halvan av brödet.


Misomarinerad lax pÄ grillen

Till 4 portioner, 45 minuter

Även hĂ€r Ă€r det asiatiska smaker som ger den goda laxen en extra kick. Miso Ă€r jĂ€st sojapasta och supergott till just fisk.

4 bitar laxfilé, à ca 200 g (med skinn)

1/2 dl miso, helst ljus (finns pÄ asiatiska hyllan)

1/2 dl mirin

2 msk risvinÀger

2–3 msk japansk soja

3 salladslökar, finskurna

3 cm ingefÀra, finhackad

2 tsk sesamolja

salt

nymalen svartpeppar

lime

LÀgg laxfiléerna i en form. Rör ihop miso, mirin, risvinÀger, soja, salladslök, ingefÀra och sesamolja. HÀll över fisken och se till att den tÀcks överallt. SÀtt över plastfolie och stÀll in i kylen i 30 minuter.

Ta upp fisken ur marinaden. Salta och peppra.

Grilla laxen med skinnsidan nedĂ„t under lock tills den fĂ„tt fin yta, cirka 3–4 minuter. VĂ€nd försiktigt och fortsĂ€tt grilla i 3–4 minuter till. Pressa över lime och servera med en frĂ€sch sallad.


FÀnkÄlsrubbad lax med dill- och senapskÄl

Till 4 portioner, 30 minuter

Ett favoritrecept frĂ„n min kokbok ”SommarlĂ€tt” och perfekt om man Ă€r sugen pĂ„ grillad lax. Plus att det Ă€r ett kalasbra sĂ€tt att ta vara pĂ„ den underbara sommarkĂ„len.

500 g laxfilé

1 tsk hel spiskummin

1 tsk fÀnkÄlsfrön

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 röd chili, finskuren

flingsalt

nymalen svartpeppar

citroner att lÀgga pÄ grillen

KĂ„l:

smör

3–5 skivor stark salami (kan uteslutas)

1 liten purjolök, skivad

1/2 litet vitkÄlshuvud, grovt strimlat

1/2 citron

1 dl vitt vin

1 dl vispgrÀdde

2 msk dijonsenap

1 tsk kalvfond

2 msk kapris

1–2 tsk akaciahonung

1 knippa dill, grovhackad

Gnid in laxen med kryddorna och lÄt ligga medan du förbereder resten.

Hetta upp lite smör i en vid stekpanna. TillsÀtt salami och purjolök. Stek tills löken mjuknat och hÀll sedan i kÄl, saft och rivet skal av citronen, vin, grÀdde, senap, fond, kapris och honung.

LĂ„t sjuda i 5–10 minuter tills kĂ„len mjuknat men fortfarande har tuggmotstĂ„nd. TillsĂ€tt dillen, smaka av och hĂ„ll varmt.

Grilla laxen i 3–5 minuter per sida beroende pĂ„ hur genomstekt du vill ha den. (Du kan ocksĂ„ steka den i ugnen pĂ„ 150 grader i cirka 15–20 minuter.)

Servera laxen med senapskÄlen.


Att dricka till

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (5798), 159 kronor.

Alkoholfritt: Cognato Rosé (19009), 65 kronor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!