Grilla den lyxiga laxen

Lax är bästa grejen att grilla. Saftigt, smakrikt och nyttigt på samma gång. Lägg en firre på gallret som omväxling.

Laxen är som gjord för att grillas.

Laxen är som gjord för att grillas.

Foto: Fredrik Gustafsson

Mat & dryck2020-08-10 08:46

Så här års vill vi grilla. Så är det bara. Särskilt om solen behagar lysa på oss och kvällsron sänker sig över hagar och trädgårdar. Grillen står liksom bara där anklagande och blänger surt på oss från gräsmattan. Den vill bli använd.

Men vem har sagt att det måste ligga kött på gallret? Själv grillar jag lika ofta grönsaker som fisk. Och väldigt gärna lax emellanåt.

Bra fett

Lax är en lyxfisk som inte bara är fylld med nyttiga fettsyror som smörjer vår lekamen på bästa tänkbara sätt, samma fett gör den dessutom som gjord för att just grillas. Den fastnar inte lika lätt på gallret som annan fisk, den håller ihop bättre och bevaras samtidigt aptitligt saftig och spänstig efter en sejour ovan kolen. En inbyggd fördel är också att så länge det kraftiga skinnet sitter kvar skyddar det själva laxen från att bli torr och gör den dessutom lättare att vända. Grillar du filéer utan skinn kan de placeras på en bädd av citronskivor för att undvika att fastna. Ett annat klassiskt trick är att vända fisken i grädde innan den hamnar på grillen.

Tuffa smaker

Hur länge du väljer att tillaga lax är så klart en smaksak. Många av oss äter ju trots allt lax i sushiform. Men en innertemperatur på 50-55 grader brukar rekommenderas.

En annan fördel med just lax är att den tål tuffa smaker. De flesta fiskar är mer finstämda av sig och bör inte överröstas av alltför bullrig kryddning. Men med laxen är det bara att tuta och köra, speciellt asiatiska ingredienser gör sig alldeles ypperligt i laxens självsäkra sällskap.

Tillika är laxen en familjefisk för alla. De flesta småttingar uppskattar lax, och enligt en hyfsat färsk Sifo-undersökning gillar sju av tio svenskar lax. Välj dock helst KRAV- eller ASC-märkt lax. Det är värt varenda krona.

Laxburgare thai style med gurkslaw

Till 4 portioner, 30 minuter

Galet god burgare med massor av smak. Hittar du inte färska limeblad kan du riva i limeskal i stället.

500 g laxfilé utan skinn

5–10 färska eller frysta limeblad (finns i asiatiska butiker)

1–2 msk grön currypasta (eller efter smak)

1 vitlöksklyfta, riven

5 cm ingefära, riven

1/2 röd chili, urkärnad

salt

nymalen peppar

2 msk majonnäs

olja

hamburgerbröd

Slaw:

1/2 gurka

1 knippa rädisor

1/2 röd chili, urkärnad

1 näve mynta

2 tsk fisksås

2 lime

1/2 tsk råsocker

Skär laxen i bitar. Vik limebladen på mitten och riv av mittnerven. Lägg lax och limeblad i matberedare med currypasta, vitlök, ingefära, chili, salt och peppar och mixa grovt. Forma till fyra biffar. Lägg in i kylen i 15 minuter.

Skiva gurka och rädisor tunt med mandolin, potatisskalare eller osthyvel. Tillsätt chili, mynta och lite salt och peppar. Rör ihop fisksås, limesaft och socker tills sockret löst sig, häll sedan över grönsakerna och blanda väl. Låt stå och samla smak i 20 minuter.

Pensla biffarna med olja. Grilla på indirekt värme i 2–3 minuter per sida eller tills ytan fått fin färg. Vänd försiktigt.

Värm bröden och bred majonnäs på underdelen. Lägg på burgarna och toppa med gurkslaw och andra halvan av brödet.


Misomarinerad lax på grillen

Till 4 portioner, 45 minuter

Även här är det asiatiska smaker som ger den goda laxen en extra kick. Miso är jäst sojapasta och supergott till just fisk.

4 bitar laxfilé, à ca 200 g (med skinn)

1/2 dl miso, helst ljus (finns på asiatiska hyllan)

1/2 dl mirin

2 msk risvinäger

2–3 msk japansk soja

3 salladslökar, finskurna

3 cm ingefära, finhackad

2 tsk sesamolja

salt

nymalen svartpeppar

lime

Lägg laxfiléerna i en form. Rör ihop miso, mirin, risvinäger, soja, salladslök, ingefära och sesamolja. Häll över fisken och se till att den täcks överallt. Sätt över plastfolie och ställ in i kylen i 30 minuter.

Ta upp fisken ur marinaden. Salta och peppra.

Grilla laxen med skinnsidan nedåt under lock tills den fått fin yta, cirka 3–4 minuter. Vänd försiktigt och fortsätt grilla i 3–4 minuter till. Pressa över lime och servera med en fräsch sallad.


Fänkålsrubbad lax med dill- och senapskål

Till 4 portioner, 30 minuter

Ett favoritrecept från min kokbok ”Sommarlätt” och perfekt om man är sugen på grillad lax. Plus att det är ett kalasbra sätt att ta vara på den underbara sommarkålen.

500 g laxfilé

1 tsk hel spiskummin

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 röd chili, finskuren

flingsalt

nymalen svartpeppar

citroner att lägga på grillen

Kål:

smör

3–5 skivor stark salami (kan uteslutas)

1 liten purjolök, skivad

1/2 litet vitkålshuvud, grovt strimlat

1/2 citron

1 dl vitt vin

1 dl vispgrädde

2 msk dijonsenap

1 tsk kalvfond

2 msk kapris

1–2 tsk akaciahonung

1 knippa dill, grovhackad

Gnid in laxen med kryddorna och låt ligga medan du förbereder resten.

Hetta upp lite smör i en vid stekpanna. Tillsätt salami och purjolök. Stek tills löken mjuknat och häll sedan i kål, saft och rivet skal av citronen, vin, grädde, senap, fond, kapris och honung.

Låt sjuda i 5–10 minuter tills kålen mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Tillsätt dillen, smaka av och håll varmt.

Grilla laxen i 3–5 minuter per sida beroende på hur genomstekt du vill ha den. (Du kan också steka den i ugnen på 150 grader i cirka 15–20 minuter.)

Servera laxen med senapskålen.


Att dricka till

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (5798), 159 kronor.

Alkoholfritt: Cognato Rosé (19009), 65 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!