SÄ hÀr Ärs vill vi grilla. SÄ Àr det bara. SÀrskilt om solen behagar lysa pÄ oss och kvÀllsron sÀnker sig över hagar och trÀdgÄrdar. Grillen stÄr liksom bara dÀr anklagande och blÀnger surt pÄ oss frÄn grÀsmattan. Den vill bli anvÀnd.
Men vem har sagt att det mÄste ligga kött pÄ gallret? SjÀlv grillar jag lika ofta grönsaker som fisk. Och vÀldigt gÀrna lax emellanÄt.
Bra fett
Lax Àr en lyxfisk som inte bara Àr fylld med nyttiga fettsyror som smörjer vÄr lekamen pÄ bÀsta tÀnkbara sÀtt, samma fett gör den dessutom som gjord för att just grillas. Den fastnar inte lika lÀtt pÄ gallret som annan fisk, den hÄller ihop bÀttre och bevaras samtidigt aptitligt saftig och spÀnstig efter en sejour ovan kolen. En inbyggd fördel Àr ocksÄ att sÄ lÀnge det kraftiga skinnet sitter kvar skyddar det sjÀlva laxen frÄn att bli torr och gör den dessutom lÀttare att vÀnda. Grillar du filéer utan skinn kan de placeras pÄ en bÀdd av citronskivor för att undvika att fastna. Ett annat klassiskt trick Àr att vÀnda fisken i grÀdde innan den hamnar pÄ grillen.
Tuffa smaker
Hur lÀnge du vÀljer att tillaga lax Àr sÄ klart en smaksak. MÄnga av oss Àter ju trots allt lax i sushiform. Men en innertemperatur pÄ 50-55 grader brukar rekommenderas.
En annan fördel med just lax Àr att den tÄl tuffa smaker. De flesta fiskar Àr mer finstÀmda av sig och bör inte överröstas av alltför bullrig kryddning. Men med laxen Àr det bara att tuta och köra, speciellt asiatiska ingredienser gör sig alldeles ypperligt i laxens sjÀlvsÀkra sÀllskap.
Tillika Àr laxen en familjefisk för alla. De flesta smÄttingar uppskattar lax, och enligt en hyfsat fÀrsk Sifo-undersökning gillar sju av tio svenskar lax. VÀlj dock helst KRAV- eller ASC-mÀrkt lax. Det Àr vÀrt varenda krona.