Så här års vill vi grilla. Så är det bara. Särskilt om solen behagar lysa på oss och kvällsron sänker sig över hagar och trädgårdar. Grillen står liksom bara där anklagande och blänger surt på oss från gräsmattan. Den vill bli använd.
Men vem har sagt att det måste ligga kött på gallret? Själv grillar jag lika ofta grönsaker som fisk. Och väldigt gärna lax emellanåt.
Bra fett
Lax är en lyxfisk som inte bara är fylld med nyttiga fettsyror som smörjer vår lekamen på bästa tänkbara sätt, samma fett gör den dessutom som gjord för att just grillas. Den fastnar inte lika lätt på gallret som annan fisk, den håller ihop bättre och bevaras samtidigt aptitligt saftig och spänstig efter en sejour ovan kolen. En inbyggd fördel är också att så länge det kraftiga skinnet sitter kvar skyddar det själva laxen från att bli torr och gör den dessutom lättare att vända. Grillar du filéer utan skinn kan de placeras på en bädd av citronskivor för att undvika att fastna. Ett annat klassiskt trick är att vända fisken i grädde innan den hamnar på grillen.
Tuffa smaker
Hur länge du väljer att tillaga lax är så klart en smaksak. Många av oss äter ju trots allt lax i sushiform. Men en innertemperatur på 50-55 grader brukar rekommenderas.
En annan fördel med just lax är att den tål tuffa smaker. De flesta fiskar är mer finstämda av sig och bör inte överröstas av alltför bullrig kryddning. Men med laxen är det bara att tuta och köra, speciellt asiatiska ingredienser gör sig alldeles ypperligt i laxens självsäkra sällskap.
Tillika är laxen en familjefisk för alla. De flesta småttingar uppskattar lax, och enligt en hyfsat färsk Sifo-undersökning gillar sju av tio svenskar lax. Välj dock helst KRAV- eller ASC-märkt lax. Det är värt varenda krona.