Grön burgare – hur läcker som helst

Alla älskar hamburgare. Men alla älskar inte kött. Som tur är finns det en vegoburgare för varje smak.

Byt ut köttet ibland. Det finns vegoburgare för alla smaker.

Byt ut köttet ibland. Det finns vegoburgare för alla smaker.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-09-07 08:41

Den gröna vågen märks överallt numera. Till och med de stora hamburgerkedjorna får större och större vegetariskt utbud. Och vi är många köttätare som varvar med vegoburgare emellanåt. För det är inte längre någon självklarhet att det ska ligga just kött mellan bröden. En av anledningarna är att de vegetariska alternativen blir allt godare ju mer efterfrågan ökar.

Saftig och rökig

Jag glömmer aldrig första gången jag satte tänderna i en Beyond Meat-burger på ett hamburgerhak i Londons affärskvarter. Den inte bara såg ut som en ”riktig” hamburgare, den smakade i mitt tycke till och med ännu godare. Saftig, rökig och härligt chilihet. Hur läcker som helst. Men så är det ju också ett helt amerikanskt laboratorium som tagit fram just denna veganska produkt som bland annat innehåller rödbetor för att se autentiskt ”blodig” ut.

På sistone har det dykt upp många liknande alternativ i vegodiskarna. Jag tycker att de är väl värda att testa och ett gyllene tillfälle att försöka hitta sin egen favorit. Eller också gör man sin egen variant från scratch, till exempel borlottiburgaren här intill, eller varför inte en enkel portabellaburgare? Perfekt att slänga på grillen om du inte släpat in den för säsongen.

Kaxiga tillbehör

Men även om man nu väljer att hoppa över kött får man ändå inte slarva med tillagningen. Precis som med en regelrätt hamburgare krävs det en rejäl stekyta för att få fram det bästa av råvaran. Börja med lite högre värme tills ”biffen” får fin färg, sänk sedan temperaturen och stek färdigt efter eget tycke.

Många vegoburgare är väldigt milda i smaken och kräver därför ofta kaxiga tillbehör som förhöjer helheten så mycket det bara går. Rökiga inslag ger dessutom vegetariska burgare ett extra lyft och skön barbecue-känsla.

Att hålla igen på köttet behöver inte betyda att hålla igen på hamburgare. Det finns en burgare för alla.

Byt ut köttet ibland. Det finns vegoburgare för alla smaker.
Byt ut köttet ibland. Det finns vegoburgare för alla smaker.
Borlottiburgare med brie, avokado och tomatsalsa

Till 4 stora eller 8 små, 1 timme

1 gul lök, finhackad

salt

olivolja

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 dl bulgur

2 dl vatten

1 burk borlottibönor, à 400 g

1 msk soja

1/2 dl valnötter

1 kruka koriander eller basilika

1/2 dl färsk mynta

2 tsk spiskummin

1–2 tsk chipotlepaste

nymalen svartpeppar

1 dl maizena (alt. 2 ägg)

4–8 skivor brie

1 avokado, tunt skivad

hamburgerbröd

Salsa:

2 tomater alt. 8–10 cocktailtomater

1/2 rödlök, finhackad

1 lime

1 jalapeño, finhackad

Mjukfräs gul lök med lite salt i olja i en kastrull. Tillsätt vitlöken på slutet.

Häll på bulgur och vatten, koka under lock på svag värme tills all vätska absorberats, i cirka 15 minuter. Häll upp i en bunke, tillsätt avrunna bönor och soja.

Mixa alltsammans med valnötter, örter, spiskummin, chipotle, peppar och maizena (alt. ägg). Forma fyra stora, eller åtta små, burgare och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Hacka tomaterna och ta vara på all vätska. Tillsätt rödlök, limesaft och chili. Smaka av med salt och peppar.

Pensla burgarna med olja. Grilla på direkt värme i 5 minuter per sida eller tills de fått fin färg. Vänd dem försiktigt så att de inte går sönder. Lägg på brie mot slutet.

Värm bröden. Fördela tomatsalsa och avokado ovanpå. Toppa med burgare, extra salsa och bröd.


Portabellaburgare med karamelliserad rödlök och lime-aioli

Till 4 portioner, 45 minuter

De stora svamparna passar perfekt som burgare.

4 stora portabellasvampar

2 msk olivolja + extra

2 msk balsamvinäger

1 msk japansk soja

1 msk worcestershiresås

1 tsk rökt paprikapulver

4 vitlöksklyftor, rivna

1/2 kruka basilika

nymalen svartpeppar

2 rödlökar, skivade

2 tsk strösocker

salt

1 dl majonnäs

1 lime

hamburgerbröd

salladsblad

1 tomat, skivad

Ansa svampen. Blanda 2 matsked olivolja med 1 matsked balsamvinäger, soja, worcestershiresås, paprikapulver, 2 vitlöksklyftor, rivna basilikablad och peppar. Häll över i en plastpåse och lägg i svamparna. Knyt ihop och låt marinera i minst 30 minuter.

Stek under tiden rödlöken sakta i olja tills den är helt mjuk. Tillsätt 1 matsked balsamvinäger och socker och koka ihop. Salta och peppra.

Blanda majonnäs, rivet limeskal, lite saft och resten av vitlöken. Smaka av.

Grilla svamparna över indirekt värme i ett par min per sida och tryck till dem lite med grillspaden.

Värm bröden. Bred aioli på nederdelen, lägg på salladsblad och tomat. Toppa med svamp, rödlök och bröd.


Vegoburgare bbq-style med lökketchup och dijonkräm

Till 4 portioner, 30 minuter

Numera finns det riktigt goda vegoburgare att köpa, det här är ett prima sätt att tillaga dem på. Välj veganska alternativ om du eller dina gäster är veganer.

4 vegoburgare, t ex Beyond Burger

cirka 1 dl rökig bbq-sås

1 liten gul lök, riktigt finhackad

1 dl ketchup

1/2 tsk cayennepeppar

1 dl crème fraiche

2–3 tsk dijonsenap

rapsolja

4 skivor ost

inlagd gurka

hamburgerbröd

Pensla burgarna med bbq-sås på båda sidor.

Blanda lök med ketchup och cayenne.

Blanda crème fraiche med senap och smaka av.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna på ganska hög värme i 3–5 minuter per sida tills de fått riktigt brynt yta. Sänk värmen om du vill ha dem mer genomstekta och stek lite till. Lägg på osten mot slutet och låt smälta lite, gärna under lock med lite vatten i pannan.

Värm bröden i stekfettet. Bred lökketchup på nederdelen och lägg på gurka. Toppa med burgare, dijonkräm och bröd.


Att dricka till

Amundsen Apocalyptic Thunder Juice NEIPA (32684), 26:90 kronor.

Alkoholfritt: Big Drop Pale Ale Alcohol Free (1951), 13:90 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!