Vegetarisk lasagne
För 4 portioner, 60 minuter
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 msk olivolja
150 g skogschampinjoner
1 burk, 400 g, krossade tomater
1 burk, 400 g, konserverade körsbärstomater
2 tsk sambal oelek
3 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
300 g lasagneplattor
Béchamelsås:
4 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Topping:
1 dl riven lagrad ost
Garnering:
grillad tomatkvist
basilika
Gör så här:
1. Tärna löken. Finhacka vitlöken. Ansa, kärna ur och tärna paprikorna. Ansa och tärna zucchinin.
2. Hetta upp olivoljan i en rymlig stekgryta och fräs grönsakerna blanka utan att de får färg. Kvarta svampen och låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, körsbärstomater, tomatpuré och sambal oelek samt salt och peppar. Låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter.
3. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet så att såsen blir slät. Tillsätt mjölk. Rör hela tiden i bottnen och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Varva lasagneplattor, béchamelsås och grönsakssås i en smord eldfast form. Det översta lagret skall vara lasagneplattor och därefter béchamelsås. Avsluta med att strö över riven ost. Placera en kvist cocktailtomater överst. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 20 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. Garnera med basilika.