Grön lasagne

Lasagne är perfekt vardagsmat. Den kan förberedas i god tid. Ta vara på sommarens grönsaker i en rätt som gör sig klar helt själv.

Sommarens härliga grönsaker får bli en mättande gratäng.

Sommarens härliga grönsaker får bli en mättande gratäng.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mat & dryck2020-09-07 08:35

Vegetarisk lasagne

För 4 portioner, 60 minuter

2 rödlökar

3 vitlöksklyftor

1 röd paprika

1 gul paprika

1 zucchini

2 msk olivolja

150 g skogschampinjoner

1 burk, 400 g, krossade tomater

1 burk, 400 g, konserverade körsbärstomater

2 tsk sambal oelek

3 msk tomatpuré

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

300 g lasagneplattor

Béchamelsås:

4 msk smör

6 msk vetemjöl

8 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Topping:

1 dl riven lagrad ost

Garnering:

grillad tomatkvist

basilika

Gör så här:

1. Tärna löken. Finhacka vitlöken. Ansa, kärna ur och tärna paprikorna. Ansa och tärna zucchinin.

2. Hetta upp olivoljan i en rymlig stekgryta och fräs grönsakerna blanka utan att de får färg. Kvarta svampen och låt fräsa med i ett par minuter. Tillsätt krossade tomater, körsbärstomater, tomatpuré och sambal oelek samt salt och peppar. Låt puttra på svag värme i cirka 15 minuter.

3. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet så att såsen blir slät. Tillsätt mjölk. Rör hela tiden i bottnen och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Varva lasagneplattor, béchamelsås och grönsakssås i en smord eldfast form. Det översta lagret skall vara lasagneplattor och därefter béchamelsås. Avsluta med att strö över riven ost. Placera en kvist cocktailtomater överst. Grädda strax under ugnens mitt i cirka 20 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. Garnera med basilika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!