Grönt och ångat

Att laga grönsaker med ånga är en skonsamt och bevarar både smak och vitaminer. En flerdelad kastrull eller en asiatisk ångtillsats underlättar.

Varsamt tillagade grönsaker i ånga bevarar både smaker och vitaminer.

Varsamt tillagade grönsaker i ånga bevarar både smaker och vitaminer.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-20 07:50

Ångkokta grönsaker

För 4 personer, 20 minuter

1 spetskålshuvud, ca 500 g

1 broccoli

3–4 gulbetor

2 spetspaprikor

Till persiljedippen:

3 msk majonnäs

1 1/2 dl gräddfil

3 msk finhackad persilja

1 krm italiensk salladskrydda

Att äta till:

flingsalt

Gör så här:

1. Blanda dippen med att vispa samman majonnäs med gräddfil, finhackad persilja och italiensk salladskrydda som ger både kryddsmak och sälta.

2. Klyv spetskålen och skär bort den hårda rotdelen. Dela den därefter i klyftor med ett par centimeters bredd. Skär loss broccolibuketter och skär stammen i tunna skivor. Skala och skär gulbetorna i tunna klyftor. Dela paprikan på längden i centimeterbreda bitar.

3. Koka upp ett par centimeter vatten i bottenkastrullen. Sprid ut grönsakerna, de hårdaste längst ned, i den perforerade insatsen och placera den över vattenkastrullen. Lägg på lock och ångkoka grönsakerna i 4–5 minuter. Överkoka inte, då blir konsistensen för mjuk och den härliga krispigheten går förlorad. Servera dem varma med persiljedipp och flingsalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!