Vegetarisk gryta med rostade rotsaker
För 4 personer, 45 minuter
6 fasta potatisar
2 rödlökar
2 morötter
1 liten kålrot
2 palsternackor
1/2 rotselleri
2–3 msk rapsolja
3 kvistar rosmarin
flingsalt och svartpeppar
Till tomatskyn:
1 liten hackad gul lök
1 dl hackad persilja
2 msk olivolja
1 liter vatten
4 msk konc. tomatpuré
2 tärningar vegetarisk buljong
1 lagerblad
2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten
Att äta till:
gott bröd
Gör så här:
1. Dela potatisarna i klyftor. Skär rödlök och rotsaker i bitar. Tippa ut allt på ett ugnsfast fat och ringla över olja. Krydda med hackad, färsk rosmarin, flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen på 225 grader i 10–15 minuter.
2. Fräs gul lök, tomatpuré, olivolja och persilja i kastrull. Späd med vatten, tillsätt buljongtärningar, lagerblad och en redning av majsstärkelse löst i vatten. Låt koka upp och sjuda i 10 minuter.
3. Vänd ned rotsakerna och låt sjuda några minuter eller till dess att rotsakerna är mjuka med visst tuggmotstånd. Smaka av med salt och peppar. Servera med gott bröd.