Helgresa med citypuls och natur

Semestern är över och det är dags att förlänga sommaren. Boka en kortresa till en stad du aldrig har varit i förut. Fördelen med svenska städer är att du också kan få lite natur på köpet.

På Rådhustorget i Umeå finns metoo-konstverket "Listen" i form av en rosa puma.

På Rådhustorget i Umeå finns metoo-konstverket "Listen" i form av en rosa puma.

Foto: Visit Umeå

Mat & dryck2020-08-24 08:10

En weekendresa ska innehålla exakt så många upplevelser att det känns som om du har varit borta mycket längre, utan att du känner dig helt utpumpad när det är dags att jobba på måndagen igen. Vi har inventerat tre mellanstora städer som kanske inte är de första du tänker på när du planerar helgtrippen.

Strutkarameller

Vill du packa med dig hela familjen på resan så är Linköping en ypperlig destination. Här finns bland annat det fascinerande Gamla Linköping. Hit har man nämligen flyttat hela gamla kvarter med hus. Kika in i bevarade hem, handla strutkarameller i handelsboden och provsitt i skolbänken från förra sekelskiftet.

– Hela området är unikt. Här finns också ett friluftsområde, Vallskogen, som man kan strosa i och Vallgården med lekpark och djur för barn. Och det fina är att det ligger på gångavstånd från city, säger Johan Rustan, vd för Visit Linköping & Co.

Om du hade en dag på dig att visa Linköping, vad skulle du visa?

– Helt klart slussarna, vi har både Göta kanal och Kinda kanal, något liknande finns inte någon annanstans. Sedan skulle jag rekommendera en schysst restaurang, vi har många som finns i White Guide.

Lokala råvaror

Är du matintresserad är Umeå ditt resmål. Liksom i Linköping finns här prisbelönta restauranger och de använder gärna de lokala råvarorna – ren, älg, hjortron och Västerbottensost.

– Choklad med älgört och rönnbär vill jag rekommendera. Det kan du köpa i delikatessbutiken Duå som är väl värd ett besök, säger Sara Gustavsson, vd för Visit Umeå.

Vill du lägga lite extra krut på att bo vackert ska du checka in på Stora Hotellet – ett sjömanshus och stadshotell från slutet av 1800-talet, en inredningsdröm med havstema.

– Och missa för allt i världen inte Bildmuseets stora Faith Ringgold-utställning. Hon är konstnär, författare och aktivist. Det känns skönt att kunna öppna museet igen efter att ha haft stängt på grund av coronan.

Blommande dahlior

Längtar du söderut och vill ha mer kultur kanske en biljett till Helsingborg är vad du söker. Här finns Dunkers kulturhus som är en av regionens stora mötesplatser för kultur-, konst- och musikintresserade.

– Men också Fredriksdal med sin botaniska trädgård, och Sofiero slott är riktiga wow-ställen, säger Helena Wennerström på Helsingborgs kommun.

I september blommar tusentals dahlior i slottsträdgården, en upplevelse som kan motivera en egen resa för den som är intresserad av blommor.

Efter långa promenader i trädgårdarna kan det vara skönt att vila fötterna och få något i magen.

– Hela stan är full av fina restauranger, men att gå ner till havet är oslagbart. Det finns många härliga stopp att göra och samtidigt njuta av solnedgången.

Helsingborg med sitt läge vid vattnet inbjuder till kvällspromenader i solnedgången.
Helsingborg med sitt läge vid vattnet inbjuder till kvällspromenader i solnedgången.
Mer att upptäcka

Helsingborg

+Vill du sporta? Regionen har en lång golfsäsong. Också cykelturisterna är många, och padelintresset är stort.

+Smaka Bulle med bulle – Helsingsborgs "nationalrätt". En chokladboll i en vetefralla. Uppfanns enligt uppgifter av en fattig student under 1940-talet.

Linköping

+På Flygvapenmuseum finns en unik samling flygplan. De är placerade på "klappvänligt" avstånd för den som vill komma riktigt nära.

+Kika in på Norins Ost. Öppnade 1931 och drivs nu av tredje generationen.

Umeå

+Missa inte metoo-konstverket "Listen". Den rosa puman finns på Rådhustorget.

+Hyr cykel och ta en sväng längs med Ume älv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!