Het rispytt med kyld dressing
För 4 personer, 35 minuter (kortare om man har kokt, kallt ris)
3 dl långkornigt ris
6 dl vatten
1 gul lök
1 morot
1 röd paprika
1 zucchini
2 dl frysta ärtor
400 g skalade räkor
1 msk finhackad chili
1 msk sambal oelek (kan uteslutas)
salt
raps- och sesamolja
Till dressingen:
2 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
1–2 vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
peppar
Att äta till:
krispig sallad
körsbärstomater
Gör så här:
1. Blanda crème fraiche med majonnäs och finriven vitlök. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Ställ svalt i väntan på servering.
2. Koka riset som vanligt eller utgå från kallt kokt ris. Finhacka gul lök, morot och chili. Skär paprika och zucchini i små bitar.
3. Stek riset några minuter i lika delar raps- och sesamolja. Tillsätt grönsaker och stek några minuter till. Fortsätt med sambal oelek, ärtor och till sist skalade räkor. Vänd runt allt och smaka av med salt. Servera med sallad och körsbärstomater.