En välvd brunaktig hatt och en hård, böjd fot. Goliatmusseronen ser för ett otränat öga ut som vilken svamp som helst, men är en riktig dyrgrip.
I Japan har den samma status som traditionella delikatesser som kaviar och tryffel. Marknaden för svampen, som där heter matsutake, är värd mellan 30 och 40 miljarder japanska yen årligen, enligt Japan Times. Det motsvarar ungefär 2,4 till 3,2 miljarder svenska kronor.
– På marknader i Tokyo kostar den drygt 10 000 kronor kilot. Tokyo är ju en ganska dyr stad, men det är mycket pengar alltså, säger svampkonsulenten Per-Axel Karlsson.
Tror på rekordår
I Sverige däremot går den ofta under radarn. Den är vanlig i norra delarna av landet men får sällan samma uppmärksamhet som klassikern kantareller.
– Den trivs på magra tallhedar som ska vara minst 70 år gamla. Från Örnsköldsvik och uppåt så är det en vanlig svamp, vissa år finns det mängder och vissa år finns det jättelite. Precis som med alla arter.
I år tror Per-Axel Karlsson på det förstnämnda, vilket Piteå-Tidningen tidigare skrivit om. Han har redan nu fått flera rapporter om att folk har hittat goliatmusseroner – och tror, som han säger, att det "bara är förelöpare för det som ska komma".
– Jag har ingen kristallkula, men jag har hållit på med svamp i många år.
Tricket: Vicka på svampen
TT: Har du några tips på hur man hittar den?
– Svampen sitter väldigt långt ner i marken och den är böjd, så man måste vrida och vicka på den för att få upp den hel. Det finns en svamp som heter kragmusseron som folk brukar ta fel på, som orsakar illamående. Kragmusseron har en väldigt kort fot och sitter knappt alls nere i marken.
Per-Axel Karlsson är själv förtjust i smaken på goliatmusseron, men berättar att den måste tillagas på sitt eget speciella sätt. Det är mycket tuggmotstånd i den, så den behöver lång tid på spisen.
– Man kan rosta den och lägga i en soppa. Man kan också skära den i små kuber och steka den i olja i 30-40 minuter, och sedan woka ihop med lök, purjolök och nudlar. Det blir jättegott, säger han och tillägger:
– Men det måste vara olja, den går inte ihop med smör. Det är min bestämda uppfattning.