Köttig macka

På Stockholmskrogen Bellmansro kunde man både äta och dricka ståndsmässigt. Men 1952 brann dessvärre restaurangen ned till grunden. Biffsmörgås Bellmansro var en klassiker som lever än i dag.

Biffsmörgås Bellmansro är en välmatad macka som mättar.

Biffsmörgås Bellmansro är en välmatad macka som mättar.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-24 07:50

Biffsmörgås Bellmansro

För 4 personer, 30 minuter

8 skivor ljust lantbröd

smör och olivolja

500 g oxfilé

1 krm svartpeppar

2 stora, fasta tomater

Till senapsdressingen:

2 msk fransk senap av dijontyp

1 msk olivolja

1 tsk strösocker

1 krm vinäger

1 dl färskriven pepparrot

Att äta till:

ruccolasallad

bladpersilja

Gör så här:

1. Blanda ihop senapsdressingen. Skala och riv pepparroten separat. Kantskär och stek brödet i smör och olja så att de får färg, men inte bli brända.

2. Putsa och skär köttet i fyra skivor. Peppra och stek dem i lika delar smör och olivolja en dryg minut per sida. Köttet får gärna vara rödrosa i mitten, men inte så rött att det släpper från sig köttsaft som missfärgar brödet.

3. Skiva och stek tomterna någon minut per sida. Lägg ihop de varma smörgåsarna i tur och ordning med bröd, kött, dressing, tomatskivor, riven pepparrot och en avslutande brödskiva. Servera med ruccolasallad och garnera med bladpersilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!