Kryddiga köttbullar

Förr var det vanligt med köttbullar och stuvade makaroner på onsdagar. Gott, men ganska förutsägbart i smaken. Här en variant med både örter och vitlök som smakar desto mer.

Kryddigare köttbullar och mer smak på pastan. En svensk klassiker i en twistad version.

Kryddigare köttbullar och mer smak på pastan. En svensk klassiker i en twistad version.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-29 07:50

Köttbullar med vitlökspasta

För 4 personer, 30 minuter

500 g blandfärs

1 liten gul lök

2 ägg

1 tsk timjan

1 tsk fransk senap av Dijontyp

ca 2 msk ströbröd

salt och peppar

smör och rapsolja

Att äta till:

400 g torkad pasta

1 dl grädde

1 dl vatten

1 dl riven ost

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad chili

1 dl svarta oliver

svartpeppar

Att äta till:

isbergssallad

2–3 tomater

Gör så här:

1. Finhacka en gul lök. Blanda den med ägg, timjan och senap i en skål. Arbeta i köttfärsen och avsluta med ströbröd, salt och peppar.

2. Forma och stek köttbullar i lika del smör och rapsolja. Vänd runt i pannan hela tiden så att de får fin färg. Sänk värmen mot slutet och stek under lock, 3-4 minuter.

3. Koka pastan i saltat vatten och låt den rinna av i durkslag. Slå tillbaka i kastrullen, tillsätt grädde, vatten, riven ost och riven vitlök. Värm och krydda med chili, svartpeppar och svarta oliver. Låt det bli krämigt innan kastrullen lyfts av spisen. Servera med skivad tomat och isbergssallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!