Låt äpplena falla rätt ned i maten

Svenska äpplen är något av det finaste som finns. Lägg dem i maten, pimpa dem i desserten, använd dem som tillbehör. Här är tre olika sätt att servera den härliga apelfrukten på.

Det är ett riktigt bra äppelår. Dra nytta av naturens goda och använd dem i såväl mat som dessert och bak.

Det är ett riktigt bra äppelår. Dra nytta av naturens goda och använd dem i såväl mat som dessert och bak.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-08-31 08:40

I detta nu börjar grenarna på fruktträden hänga tungt lastade med naturens lösgodis. Det är bara att plocka, palla eller köpa hem. Särskilt äpplen verkar det finnas extra gott om den här säsongen. 2020 må ha varit deppigt på många sätt, men ett alldeles lysande svenskt äppelår enligt expertisen på de flesta håll i landet.

Söta, syrliga, saftiga, gröna, gula eller röda – det finns en sort för varje smak. Och minst lika många sätt att tillaga dem på. Den fruktiga saftiga korsningen av syra och sötma gör sig finemang i alla möjliga rätter, söta som salta. Många färska örter passar också suveränt till just äpplen.

Rätt äpple

Men det ena äpplet är inte det andra likt. Det är oftast en god idé att tänka på vilken typ av äpplen man använder till vad.

Här är min lilla lathund med några välsmakande exempel:

+Att steka eller woka: Aroma, Holsteiner cox, Fredrik, Frida, Santana.

+I sallader: Aroma, Apollo, Fredrik, Frida, Discovery, Rubinola, Santana.

+I grytor: Holsteiner cox, Höstdessert, Katja, Rubinola, Santana.

+I pajer och kakor: Aroma, Holsteiner cox, Höstdessert, Initial, Rubinola, Scarlett O´Hara, Gravensteiner, Discovery.

+Till mos: Holsteiner cox, Höstdessert, Ingrid Marie, Signe Tillisch.

+Till must: Gravensteiner, Charlamovsky, Sörmlands kallvill.

+Att äta rätt upp och ned: Aroma, Holsteiner cox, Frida, Fredrik, Katja, Kim, Rubinola, James Grieve, Cox Orange, Saga.

Tänk också på att äpplen inte mår så bra av att förvaras i rumstemperatur, då de lätt tappar både smak och konsistens. Bäst mår de i sval eller skafferi, och helst inte i sällskap med andra frukter eller grönsaker.

Men ett äpple om dagen är fortfarande ett gott tips för magen.

Bourbonbakade äpplen med kryddig havretopping

Till 4 portioner, 1 timme

Busenkel dessert där äpplena får en härlig bränd ton av bourbon. Vill du hoppa över spriten blir det garanterat gott ändå.

4 äpplen, helst fast sort, t ex Aroma

150 g smör

3 msk bourbon eller whisky (kan uteslutas)

2 dl havregryn

3 msk ljust muscovadosocker

2–3 tsk pepparkakskryddor

lättvispad grädde eller vaniljglass till servering

mynta till garnering

Dela äpplena på hälften och skär ut kärnhusen. Skala dem om du vill. Placera dem sedan med snittsidan uppåt i en ugnsfast form. Fördela hälften av smöret över äpplena. Stänk sedan över spriten.

Baka i 175 grader i 20 minuter.

Rosta under tiden havregrynen i en torr stekpanna tills de börjar dofta nötigt. Tillsätt resten av smöret, muscovadosocker och pepparkakskryddor. Rör om tills allt blandats. Fördela blandningen över äpplena och baka i ytterligare 10–15 minuter eller tills äpplena är helt mjuka och toppingen fått fin färg.

Servera med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass. Garnera eventuellt med några myntakvistar.


Äppeltzatziki

Till 4 portioner, 30 minuter

Annorlunda variant på klassisk grekisk favorit. Suveränt tillbehör till rökt fisk av alla de slag.

2 äpplen + ev. klyftor till dekor

1/2 tsk salt

2 dl grekisk yoghurt

1–2 vitlöksklyftor, rivna

1–2 tsk akaciahonung

2 msk grovskuren dill + extra

1–2 msk olivolja

Skala eventuellt äpplena och kärna ur dem. Riv grovt och strö över salt. Låt ligga och vätska av sig i 15 minuter. Pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt.

Blanda yoghurt med äpple, vitlök, honung och dill. Ställ in i kylen och låt stå och samla smak i minst 15 minuter.

Ringla till sist över olivolja och dekorera med extra dill och eventuellt några extra äppelklyftor.

Servera till valfri rökt fisk, men även gott till exempel till rökt renkött eller lufttorkad skinka.


Äppelpannkaka med timjan och rökt sidfläsk

Till 4 portioner, 60 minuter

Kär gammal klassiker som uppdaterats med äpple och timjan. Kalasgott och enkelt på samma gång.

4 syrliga äpplen, t ex Alice

200 g rökt sidfläsk

2 rödlökar, skurna i klyftor

3 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

6 dl standardmjölk

3 ägg

1/2 kruka färsk timjan

nymalen svartpeppar

Till servering:

rårörda lingon

1/2 chili, finskuren alt. 1 nypa chiliflakes

Skala (om du vill) äpplena, skär bort kärnhuset och dela resten i klyftor.

Skär bort svålen på fläsket och skär resten i strimlor. Strö ut äpple, fläsk och lök i en smord långpanna. Kör in i ugnen i 200 grader i cirka 15–20 minuter eller tills fläsket blivit lite brynt.

Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet utan klumpar. Häll i resten av mjölken, vispa ordentligt och knäck sedan i ett ägg i taget. Slå smeten över fläsk- och äppelblandningen. Strö över repad färsk timjan och peppar från kvarn. Grädda i 175 grader i cirka 20–25 minuter eller tills ytan får fin färg.

Servera med rårörda lingon – gärna upphottade med lite chili – och ett glas iskall mjölk eller öl.


Att dricka till

Till ugnspannkaka och rökt fisk med tzatziki: Cirrus The Cloudy Lager (1361), 13:90 kronor.

Till dessert: John Lee Bourbon (samma som i rätten), 135 kronor.

Alkoholfritt: Carlsberg Alcohol Free (1985), 11,90 kronor, respektive Dessert de Luxe (1955), 59 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!