I detta nu börjar grenarna på fruktträden hänga tungt lastade med naturens lösgodis. Det är bara att plocka, palla eller köpa hem. Särskilt äpplen verkar det finnas extra gott om den här säsongen. 2020 må ha varit deppigt på många sätt, men ett alldeles lysande svenskt äppelår enligt expertisen på de flesta håll i landet.
Söta, syrliga, saftiga, gröna, gula eller röda – det finns en sort för varje smak. Och minst lika många sätt att tillaga dem på. Den fruktiga saftiga korsningen av syra och sötma gör sig finemang i alla möjliga rätter, söta som salta. Många färska örter passar också suveränt till just äpplen.
Rätt äpple
Men det ena äpplet är inte det andra likt. Det är oftast en god idé att tänka på vilken typ av äpplen man använder till vad.
Här är min lilla lathund med några välsmakande exempel:
+Att steka eller woka: Aroma, Holsteiner cox, Fredrik, Frida, Santana.
+I sallader: Aroma, Apollo, Fredrik, Frida, Discovery, Rubinola, Santana.
+I grytor: Holsteiner cox, Höstdessert, Katja, Rubinola, Santana.
+I pajer och kakor: Aroma, Holsteiner cox, Höstdessert, Initial, Rubinola, Scarlett O´Hara, Gravensteiner, Discovery.
+Till mos: Holsteiner cox, Höstdessert, Ingrid Marie, Signe Tillisch.
+Till must: Gravensteiner, Charlamovsky, Sörmlands kallvill.
+Att äta rätt upp och ned: Aroma, Holsteiner cox, Frida, Fredrik, Katja, Kim, Rubinola, James Grieve, Cox Orange, Saga.
Tänk också på att äpplen inte mår så bra av att förvaras i rumstemperatur, då de lätt tappar både smak och konsistens. Bäst mår de i sval eller skafferi, och helst inte i sällskap med andra frukter eller grönsaker.
Men ett äpple om dagen är fortfarande ett gott tips för magen.