Lax med persilja

För många är starka kryddor ett elände. Här slår vi ett slag för den milda maten med hederligt pocherad lax, persiljesås och kokt potatis.

Pocherad lax med persiljesås är mat som tvärtemot trenden kryddas mycket varsamt.

Pocherad lax med persiljesås är mat som tvärtemot trenden kryddas mycket varsamt.

Foto: TT

Mat & dryck2020-09-08 08:35

Pocherad lax med persiljesås

För 4 personer, 30 minuter

600 g skinn- och benfri laxfilé

1 bit purjolök

1 fiskbuljongtärning

några persiljestjälkar

Till såsen:

3 dl vätska från fiskkoket

2 dl grädde, gärna mager

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 dl grovt hackad persilja

1/2 msk vinäger

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

ärtor

citron

Gör så här:

1. Dela laxen i portionsbitar. Koka upp en dryg liter vatten smaksatt med i bit purjolök, fiskbuljongtärning samt några persiljestjälkar. Salta och lägg i fisken. Sjud under lock i 3–4 minuter. Dra kastrullen åt sidan och sila av 3 deciliter vätska.

2. Koka upp vätskan med grädde i kastrull. Red med majsstärkelse löst i vatten, smula i grönsaksbuljong och sjud i 5 minuter. Smaka av med hackad persilja, vinäger, salt och peppar.

3. Lyft upp fisken med hålslev och ruska av onödigt vatten. Lägg upp och toppa med sås. Servera med kokt potatis, ärtor och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!