Pocherad lax med persiljesås
För 4 personer, 30 minuter
600 g skinn- och benfri laxfilé
1 bit purjolök
1 fiskbuljongtärning
några persiljestjälkar
Till såsen:
3 dl vätska från fiskkoket
2 dl grädde, gärna mager
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 dl grovt hackad persilja
1/2 msk vinäger
salt och peppar
Att äta till:
kokt potatis
ärtor
citron
Gör så här:
1. Dela laxen i portionsbitar. Koka upp en dryg liter vatten smaksatt med i bit purjolök, fiskbuljongtärning samt några persiljestjälkar. Salta och lägg i fisken. Sjud under lock i 3–4 minuter. Dra kastrullen åt sidan och sila av 3 deciliter vätska.
2. Koka upp vätskan med grädde i kastrull. Red med majsstärkelse löst i vatten, smula i grönsaksbuljong och sjud i 5 minuter. Smaka av med hackad persilja, vinäger, salt och peppar.
3. Lyft upp fisken med hålslev och ruska av onödigt vatten. Lägg upp och toppa med sås. Servera med kokt potatis, ärtor och citron.