Majs – en gyllengul skatt

Majs är mums. Billig sensommarmat av finaste märke. Lika poppis bland stora som små.

Majs är suverän sensommarmat. Billigt, gott och lika omtyckt av små som stora.

Majs är suverän sensommarmat. Billigt, gott och lika omtyckt av små som stora.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-08-17 08:10

Nu står de i givakt på åkrarna – majsplantorna med sina fladdrande blad och spretiga höljen fyllda med gyllengula skatter. De liksom bara väntar på att bli skördade och hamna på tallriken.

Det är något nostalgiskt med att mumsa på majskolvar. Barndom och fredagsmys, smält smör och sommarkvällar. Gula små plastgafflar av retromodell som rotas fram längst in i kökslådan.

Nötig smak

Så här i någorlunda vuxen ålder (åtminstone på papperet) lägger jag helst majskolvarna på grillen. Det blir något så förjordat gott när den söta majsen krockar med den där nötiga och lätt brända kolsmaken. Särskilt i kombination med ett smaksatt smör, flingsalt och några limeklyftor. Krångligare än så behöver det inte vara att fixa en middag som hela familjen uppskattar.

På sistone har jag även börjat skära av majsen från kolvarna och servera dem som en smarrig sallad och tillbehör till annat grillat – något jag varmt rekommenderar att testa, till exempel i form av den mexikanska majssalladen här intill. Klassisk streetfood i Mexiko, och är det något mexikanerna är proffs på så är det just majs i alla möjliga olika former.

Färdigkokta

Majsen bör dock inte tillagas för länge, då blir den hård och seg. Tio–tolv minuter i lättsaltat vatten brukar vara lagom. Räkna med en dryg kvart på grillen. Du kan förstås förkoka majsen ett par minuter om du är otålig, alternativt köpa färdigkokta kolvar som kan vara en praktisk genväg emellanåt. Vill du grilla kolvar med blasten på måste de emellertid blötläggas en stund så att blasten inte fattar eld.

Och har du riktigt bråttom funkar det faktiskt utmärkt att tillaga majskolvar i mikron. Runt fyra minuter på full effekt brukar vara lagom.

Bra tips på ett billigt familjenöje är att åka ut till ett självplock för majs. Låt alla vara med och plocka. Sedan är det bara att åka hem och kalasa på skörden. Med eller utan grill.

Grillade majskolvar smakar kanon med ett smör smaksatt med fetaost, lime, chili och mynta.
Grillade majskolvar smakar kanon med ett smör smaksatt med fetaost, lime, chili och mynta.
Grillad majs med fetasmör och mynta

Till 4 portioner, 25 minuter

Grymt gott sätt att servera färsk majs. Men du kan även fuska och köpa förkokta kolvar och lägga direkt på grillen.

4–8 majskolvar

100 g rumsvarmt smör

75 g fetaost

1/2–1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk honung

1 röd chili, finhackad

2 lime

flingsalt

2 msk hackad mynta

Dela eventuellt majskolvarna mitt av. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i majsen och koka i 5–6 minuter. Låt rinna av ordentligt.

Rör ihop smöret med smulad feta. Tillsätt rökt paprikapulver, honung, chili, rivet limeskal och flingsalt. Smaka av och blanda i mynta.

Placera majskolvarna på grillgallret (eller i het grillpanna) och grilla i cirka 8–10 minuter. Vänd då och då tills de fått färg runtom. De får gärna bli lite svarta, det är bara gott.

Servera majsen varm med fetasmöret och limeklyftor.


Mexikansk majssallad

För 4 portioner, 20 minuter

Esquites är klassisk mexikansk streetfood och en rackarns god form att käka majs på. Jag har gjort om receptet lite efter eget huvud.

4 majskolvar

2 msk vegetabilisk olja

salt

3 salladslökar, finskurna

1 röd paprika, fint tärnad

1 jalapeño, finskuren

2 msk majonnäs

1/2 dl gräddfil

1 dl färskriven parmesan eller smulad fetaost

1 kruka koriander

1–2 vitlöksklyftor, rivna

1 msk limesaft

chiliflakes, efter smak

nymalen svartpeppar

Hetta upp olja i en rymlig stekpanna på hög värme. Lägg i majskolvarna, salta lätt och blanda runt. Stek i 2–3 minuter per sida innan du vänder dem. Stek i ytterligare 5–6 minuter så att de får rejält med färg runtom.

Skär loss majsen med en vass kniv. Det är bara gott om det blir ”bitar” här och var i stället för enbart lösa korn. Häll upp på ett fint fat. Tillsätt salladslök, paprika och jalapeño.

Rör ihop majonnäs, gräddfil och ost. Hacka ner koriandern (ta med stjälkarna också, men spara lite blad till dekor) och tillsätt vitlök, limesaft och chiliflakes. Smaka av med salt och peppar.

Ringla dressingen över majsen och blanda lätt. Garnerna med koriander och eventuellt extra chili och ost.


Majsmuffins med chorizo och cheddar

12 stycken, 45 minuter

Matmuffins är bästa grejen. Perfekt utflyktsmat och lätta att göra. Den här varianten är laddad med sköna smaker och mättar mer än väl.

4 majskolvar (eller 1 burk majs à 340 g)

1 chorizo, à ca 150 g

olivolja till stekning + 1/2 dl

50 g smält smör + till formen

2 ägg

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl naturell yoghurt

1 röd chili, finskuren

1 liten knippe persilja, hackad

3 salladslökar, finskurna

150 g riven cheddar

4 dl vetemjöl + till formen

3 tsk bakpulver

Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Koka majsen i 6 minuter. Låt rinna av och svalna något. Skär sedan av majskornen med en vass kniv. Alternativt låt konserverad majs rinna av.

Tärna chorizon och fräs i lite olja tills den blir krispig.

Rör ihop smält smör, ägg, 1/2 dl olivolja, mjölk, yoghurt, chili, persilja, salladslök, chorizo, majs och 100 g ost. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten utan att röra för mycket.

Smörj en muffinsform med tolv hål och pudra över lite mjöl. Fördela smeten i hålen. Strö över resten av osten och grädda i 20–25 minuter i 200 grader (180 grader med varmluft) eller tills de fått fin yta och rest sig lite.

Låt svalna i formen innan du stjälper upp dem.


Att dricka till

Casal di Serra Classico Superiore (12419), 99 kronor

Alkoholfritt: Backyard Brew Apple Cart Dry Hopped Cider (11955), 13:90 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!