Nu står de i givakt på åkrarna – majsplantorna med sina fladdrande blad och spretiga höljen fyllda med gyllengula skatter. De liksom bara väntar på att bli skördade och hamna på tallriken.
Det är något nostalgiskt med att mumsa på majskolvar. Barndom och fredagsmys, smält smör och sommarkvällar. Gula små plastgafflar av retromodell som rotas fram längst in i kökslådan.
Nötig smak
Så här i någorlunda vuxen ålder (åtminstone på papperet) lägger jag helst majskolvarna på grillen. Det blir något så förjordat gott när den söta majsen krockar med den där nötiga och lätt brända kolsmaken. Särskilt i kombination med ett smaksatt smör, flingsalt och några limeklyftor. Krångligare än så behöver det inte vara att fixa en middag som hela familjen uppskattar.
På sistone har jag även börjat skära av majsen från kolvarna och servera dem som en smarrig sallad och tillbehör till annat grillat – något jag varmt rekommenderar att testa, till exempel i form av den mexikanska majssalladen här intill. Klassisk streetfood i Mexiko, och är det något mexikanerna är proffs på så är det just majs i alla möjliga olika former.
Färdigkokta
Majsen bör dock inte tillagas för länge, då blir den hård och seg. Tio–tolv minuter i lättsaltat vatten brukar vara lagom. Räkna med en dryg kvart på grillen. Du kan förstås förkoka majsen ett par minuter om du är otålig, alternativt köpa färdigkokta kolvar som kan vara en praktisk genväg emellanåt. Vill du grilla kolvar med blasten på måste de emellertid blötläggas en stund så att blasten inte fattar eld.
Och har du riktigt bråttom funkar det faktiskt utmärkt att tillaga majskolvar i mikron. Runt fyra minuter på full effekt brukar vara lagom.
Bra tips på ett billigt familjenöje är att åka ut till ett självplock för majs. Låt alla vara med och plocka. Sedan är det bara att åka hem och kalasa på skörden. Med eller utan grill.