Matig pizzapaj

En fördel med att baka paj på pizzadeg är att fetthalten hålls nere. Pajdeg innehåller ofta väldigt mycket fett.

Pizzapaj är ett mellanting mellan just pizza och paj.

Pizzapaj är ett mellanting mellan just pizza och paj.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-28 07:50

Pizzapaj med köttfärs

För 4 personer, 40 minuter + 1 tim jäsning

Du behöver en låg pajform med löstagbar kant

Till degen:

1 1/2 dl fingervarmt vatten

1/2 pkt blå jäst

1 1/2 msk olivolja

1 krm salt

4 1/2 dl vetemjöl

Till fyllningen:

500 g nötfärs

1 gul lök

1 röd paprika

100 g champinjoner

1 msk olivolja

3 msk tomatpuré

2 dl vatten

1 vitlöksklyfta

1 msk basilika

1 msk koncentrerad kalvfond

150 g riven ost

Gör så här:

1. Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta i vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Degen blir kladdig, men det gör inget. Jäs degen 1 timme.

2. Hacka gul lök, skär paprika och svamp i bitar. Bryn köttfärsen ett par minuter med olivolja i en stekgryta. Tillsätt lök, paprika och svamp. Fräs ett par minuter till. Tillsätt tomatpuré, vatten, riven vitlök, hackad basilika och fond. Låt sjuda utan lock i 20 min. Vänd ned riven ost och dra grytan från värmen.

3. Pensla pajformen sparsamt med olivolja. Kalva ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Lyft över den till formen och forma en kant av dubbla lager deg. Fyll pajen med köttfärsröran och grädda mitt i 225 graders ugn i 16 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!