Örtiga plättar

Ge rotsaksplättarna en doft av det indiska köket med tandoorikrydda. Ett potatismos smaksatt med muskotnöt blir ett spännande komplement.

Tandoori, rosmarin och muskot gör den här rätten väldoftande.

Tandoori, rosmarin och muskot gör den här rätten väldoftande.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-24 07:50

Örtkryddade rotsaksplättar med potatismos

För 4 personer, 35 minuter

15 medelstora potatisar av mjölig sort

Till rotsaksplättarna:

4 morötter

1 palsternacka

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 ägg

1 msk tandoorikrydda

1 msk finhackad rosmarin

salt och peppar

rapsolja till stekning

Till smaksättning av potatismoset:

2 dl mjölk

1 krm riven muskotnöt

salt

vitpeppar

Gör så här:

1. Skala potatis, morötter, palsternacka och vitlök. Skölj och ansa purjolöken.

2. Koka potatisen mjuk i osaltat vatten (salt kan göra moset klistrigt). Slå av vattnet och låt ånga av. Spara 2–3 potatisar till plättarna. Mosa de resterande med elvisp och arbeta in kokande mjölk. Smaksätt moset med riven muskotnöt, salt och vitpeppar.

3. Riv övriga rotsaker grovt, inklusive de sparade potatisarna. Strimla purjolöken fint, pressa vitlöksklyftorna och blanda med de rivna rotsakerna. Tillsätt ägg, tandoorikrydda, rosmarin, salt och peppar. Forma plättar och stek dem i rapsolja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!