Örtkryddade rotsaksplättar med potatismos
För 4 personer, 35 minuter
15 medelstora potatisar av mjölig sort
Till rotsaksplättarna:
4 morötter
1 palsternacka
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk tandoorikrydda
1 msk finhackad rosmarin
salt och peppar
rapsolja till stekning
Till smaksättning av potatismoset:
2 dl mjölk
1 krm riven muskotnöt
salt
vitpeppar
Gör så här:
1. Skala potatis, morötter, palsternacka och vitlök. Skölj och ansa purjolöken.
2. Koka potatisen mjuk i osaltat vatten (salt kan göra moset klistrigt). Slå av vattnet och låt ånga av. Spara 2–3 potatisar till plättarna. Mosa de resterande med elvisp och arbeta in kokande mjölk. Smaksätt moset med riven muskotnöt, salt och vitpeppar.
3. Riv övriga rotsaker grovt, inklusive de sparade potatisarna. Strimla purjolöken fint, pressa vitlöksklyftorna och blanda med de rivna rotsakerna. Tillsätt ägg, tandoorikrydda, rosmarin, salt och peppar. Forma plättar och stek dem i rapsolja.