Pandemin skickar ut surströmmingen på nätet

Surströmmingspremiären firas av tradition den tredje torsdagen i augusti varje år, men pandemin tvingar entusiasterna att tänka nytt. Kanske kan coronakrisen leda till att fler får upp ögonen för den jästa fisken?

En burk av Kallax bygdegårdsförenings egna surströmming, Grand Kallax. På bilden från 2016 öppnas den av statsminister Stefan Löfven vid surströmmingspremiären i Kallax.

En burk av Kallax bygdegårdsförenings egna surströmming, Grand Kallax. På bilden från 2016 öppnas den av statsminister Stefan Löfven vid surströmmingspremiären i Kallax.

Foto: Susanne Lindholm/TT

Mat & dryck2020-08-20 07:40

Fermenterad strömming som jäst i flera veckor innan den tas ur burken och försvinner ned i matstrupar runt om i landet. Till stor glädje för många.

–  Det är himmelskt, säger Boo Dahlin, medlem i Surströmmingsakademien, en intresseförening för att främja surströmmingstraditionen.

Men den fräna doften väcker också starka, negativa känslor.

– Bry dig inte om doften från syrorna som har fermenterats, det är den första spärren. Vänta tills du äter strömmingen, och våga prova bara en liten bit, säger Dahlin, som ett allmänt tips till den tveksamma.

Fermenterad mat

Surströmmingskulturen har varit på nedgång sedan 1999 när föreningen bildades. Dahlin, som tidigare var ordförande, säger att runt en miljon burkar producerades till premiären 1999, och att siffran har sjunkit till omkring 700 000 burkar till årets premiär. Men entusiasterna hoppas att intresset för fermenterad mat i största allmänhet ska leda till ett uppsving även för surströmmingen.

– Intresset för fermenterad mat är mer aktuellt nu än för några år sedan. Yngre människor provar att äta surströmming och gör det kanske på något annat sätt än vi gamlingar, som äter den med potatis och lök, säger Dahlin.

Coronapandemin ställer till det för arbetet med att nå ut med den säregna matkulturen, eftersom evenemang med fler än 50 deltagare har förbjudits för att minska risken för smittspridning.

Livesänds på nätet

Bygdegårdsföreningen i Kallax utanför Luleå producerar sin egen surströmming, och brukar ha ett 100-tal gäster på premiärerna. I år har evenemanget begränsats till ett tält utanför bygdegården med 20 gäster, säger Ulf Lindgren som är en av arrangörerna.

Huvuddelen av evenemanget livesänds på nätet från en studio inne i bygdegården. Ulf Lindgren hoppas att livesändningen paradoxalt nog kan leda till att ännu fler får ta del av surströmmingskulturen, bland annat genom en surströmmingsskola som riktar sig till nybörjare.

– Normalt är vi 100 personer i bygdegården, nu är vi kanske 100 000 eftersom alla kan titta. Det ska bli otroligt spännande, det känns roligare än vanligt, säger Lindgren.

Bättre än vanligt

Boo Dahlin äter den doftande rätten året runt, och är förhoppningsfull inför årets jästa fångst. Han har en burk hemma i kylskåpet i Huddinge som väntar på att öppnas.

– I år säger alla salterier att surströmmingen är bättre, eftersom den kunde fiskas när vattnet var kallt. Och juni har varit varmt, så det har gått att hålla en bra jäsprocess, säger Dahlin.

En kvinna äter en tunnbrödsrulle med surströmming.
En kvinna äter en tunnbrödsrulle med surströmming.
Fakta: Surströmming

Surströmming mognar i saltlake.

Råvaran till surströmming är lekmogen mager strömming som fångas på försommaren.

Fisken läggs i saltlake och får mogna i upp till åtta veckor innan den läggs på burk.

Då har den genomgått en fermenteringsprocess under påverkan av mjölksyrabakterier, vilket ger surströmmingen dess karaktäristiska lukt och smak.

Surströmmingspremiären är enligt tradition den tredje torsdagen i augusti.

Källor: Livsmedelsverket, matforskaren Richard Tellström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!