Räkpanna

Pannor brukade de kallas på krogen, skaldjursrätter som serverades med någon form av stuvning och buljongkokt ris.

Räkorna smakar bäst om de läggs på den varma stuvningen precis före servering.

Räkorna smakar bäst om de läggs på den varma stuvningen precis före servering.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-03 08:20

Räkor med stuvad paprika och pilaffris

För 4 personer, 25 minuter

500 g skalade räkor

Till stuvningen

2 paprikor, gärna olika färger

1 gul lök

2 dl grädde

3 dl vatten

1 msk paprikapulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

1 fiskbuljongtärning

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

salt och peppar

smör och rapsolja

Till riset:

2 msk hackad gul lök

3 dl ris

7 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 tsk salt

Att äta till:

isbergssallad

citron

Gör så här:

1. Fräs ris och finhackad lök med en matsked rapsolja i en kastrull. Smula i en grönsaksbuljongtärning, salta och späd med vatten. Koka riset som vanligt under lock i 20 minuter.

2. Skär paprikor och gul lök i mindre bitar som får fräsa någon minut med lika delar smör och rapsolja i en kastrull. Tillsätt grädde, vatten, paprikapulver, saffran, fiskbuljong och vinäger. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 5 minuter. Salta och peppra.

3. Lägg upp ris och stuvning. Strö över räkor och servera. Riven sallad och citron passar bra till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!