I tider nĂ€r mĂ„nga av oss kanske fĂ„tt stĂ€lla in den dĂ€r semesterresan till soligare breddgrader fĂ„r man ju trösta sig med vad som bjuds. Ett utmĂ€rkt stĂ€lle att uppsöka Ă€r dĂ€rför örtagĂ„rden (eller om sĂ„ âbaraâ hyllan med fĂ€rska örter i butiken). Dofter och smaker frĂ„n sydligare lĂ€nder har en förmĂ„ga att transportera oss i tankarna. Det Ă€r bara att spĂ€nna gomseglet och hĂ€nga med pĂ„ fĂ€rden.
Tur och kÀrlek
NÀr jag drar handen genom en rosmarinplanta fÄr effekten mig att kÀnna det som om jag sitter pÄ en vitkalkad stenmur i Kalabrien alternativt en vinglig pall pÄ Kreta och vÀntar pÄ att maten ska bli klar. Och ska du bara investera i en enda fÀrsk örtkruka rekommenderar jag verkligen rosmarin. Med lite tur och kÀrlek kan den klara sig Äret om och du har garanterad medelhavsboost till dina framtida kulinariska Àventyr.
Den dÀr parfymerade, nÀstan lite tallbarrsaktiga doften och intensiva aromen kan lyfta de mest mediokra rÀtter till rentav himmelska höjder. FÄ vÀllukter Àr sÄ pass kraftfulla utan att riskera att bli alltför kvÀvande.
Sötbitter
Aldrig ska jag vÀl glömma första gÄngen jag fick nöjet att smaka nyfriterade snörtunna pommes frites smaksatta med drivor av hackad rosmarin. Rena knarket. Endast tack vare rosmarinens inneboende förmÄga att förhöja helt vanlig potatis.
Men det Ă€r oerhört mycket som gifter sig förunderligt vĂ€l med den lĂ€tt sötbittra kryddigheten â lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, Ă€pplen, bĂ€r, getost, rabarber, oliver⊠Det tar liksom aldrig slut.
Till och med sjĂ€lva namnet Ă€r extremt vackert. Rosmarin betyder nĂ€mligen âhavets daggâ. Under medeltiden ansĂ„gs örten skydda mot onda makter samt vara bra för minnet. De eteriska oljorna sĂ€gs ocksĂ„ verka stimulerande för blodcirkulationen och skydda mot förkylning.
Inte vet jag, men gott Àr det hur som helst. SÀrskilt nÀr det Àr vitlök och citron med i matchen. Klipp dig nÄgra kvistar och res dit smaklökarna bÀr.