Rosmarinen lyfter alla smaker

Inget doftar som rosmarin. Sol, sommar, kryddigt och medelhav. Bästa sättet att resa i sinnet. Satsa på en rosmarinsommar.

Det är oerhört mycket som passar förunderligt väl med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen…

Det är oerhört mycket som passar förunderligt väl med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen…

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-08-03 08:16

I tider när många av oss kanske fått ställa in den där semesterresan till soligare breddgrader får man ju trösta sig med vad som bjuds. Ett utmärkt ställe att uppsöka är därför örtagården (eller om så ”bara” hyllan med färska örter i butiken). Dofter och smaker från sydligare länder har en förmåga att transportera oss i tankarna. Det är bara att spänna gomseglet och hänga med på färden.

Tur och kärlek

När jag drar handen genom en rosmarinplanta får effekten mig att känna det som om jag sitter på en vitkalkad stenmur i Kalabrien alternativt en vinglig pall på Kreta och väntar på att maten ska bli klar. Och ska du bara investera i en enda färsk örtkruka rekommenderar jag verkligen rosmarin. Med lite tur och kärlek kan den klara sig året om och du har garanterad medelhavsboost till dina framtida kulinariska äventyr.

Den där parfymerade, nästan lite tallbarrsaktiga doften och intensiva aromen kan lyfta de mest mediokra rätter till rentav himmelska höjder. Få vällukter är så pass kraftfulla utan att riskera att bli alltför kvävande.

Sötbitter

Aldrig ska jag väl glömma första gången jag fick nöjet att smaka nyfriterade snörtunna pommes frites smaksatta med drivor av hackad rosmarin. Rena knarket. Endast tack vare rosmarinens inneboende förmåga att förhöja helt vanlig potatis.

Men det är oerhört mycket som gifter sig förunderligt väl med den lätt sötbittra kryddigheten – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen, bär, getost, rabarber, oliver… Det tar liksom aldrig slut.

Till och med själva namnet är extremt vackert. Rosmarin betyder nämligen ”havets dagg”. Under medeltiden ansågs örten skydda mot onda makter samt vara bra för minnet. De eteriska oljorna sägs också verka stimulerande för blodcirkulationen och skydda mot förkylning.

Inte vet jag, men gott är det hur som helst. Särskilt när det är vitlök och citron med i matchen. Klipp dig några kvistar och res dit smaklökarna bär.

Rosmarincrostini med körsbär och getost

Till 4 portioner, 20 minuter

Husets högt älskade sommarfavorit som är perfekt att bjuda på som aptitretare till ett glas bubbel eller att servera som en liten förrätt.

1–2 msk rosmarin, finhackad + garnering

cirka 10–15 körsbär

olivolja

2 schalottenlökar, finskurna

1 msk strösocker

1 msk balsamvinäger

flingsalt

4–8 skivor ciabatta eller surdegsbröd

1 vitlöksklyfta, skuren på hälften

150 g mjuk getost, t ex Chavroux

1 citron, skalet

nymalen svartpeppar

Kärna ur körsbären. En olivurkärnare eller virknål brukar underlätta, annars går det bra att använda handflatan – men var beredd på att det kan stänka lite.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Tillsätt löken och låt den stekas mjuk utan att få färg. Tillsätt socker och låt det karamelliseras lite. Häll sedan i körsbär, rosmarin, balsamvinäger och lite flingsalt. Låt det hela bli varmt och vänd runt som hastigast.

Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan på ena sidan med snittytan på vitlöksklyftan. Bred sedan på generöst med getost. Riv över citronskal och strö över lite flingsalt. Fördela sedan körsbären ovanpå. Peppra generöst och garnera med extra rosmarinkvistar.

Servera gärna till ett glas champagne eller mousserande vin.


Rostad rosmarinpotatis med västerbottensost

Till 4 portioner, 50 minuter

Knasgod sommarpotatis och gravt beroendeframkallande. Servera gärna till exempel till grillade lammkotletter.

2–3 msk finhackad färsk rosmarin

1 kg färskpotatis

3–4 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

cirka 1 1/2 dl riven västerbottensost

Koka potatisen nätt och jämnt klar. Häll över i en långpanna. Tryck till med baksidan på en slev så att den krossas lite grand men fortfarande håller ihop.

Strö över vitlök och rosmarin. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och blanda runt. Sprid ut så att potatisen ligger så glest som möjligt. Fördela osten ovanpå.

Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 30–40 min eller tills potatisen fått fin färg och ser knaprig ut. Rör eventuellt om någon gång under tiden.

Väldigt gott till allt grillat, men framför allt lamm.


Rosmarinknäcke med solrosfrön

Till cirka 20 kakor, 30 minuter + 1-2 timmars jäsning

Det är alltid kul att baka eget knäckebröd. Det här blir extra aromatiskt med smak av rosmarin.

cirka 3–4 msk grovhackad rosmarin el 1–2 msk torkad

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37 grader)

3–4 tsk salt

1 l grovt rågmjöl

5 dl vetemjöl

2 dl solrosfrön

Smula jästen i en stor bunke och lös upp den i det ljumna vattnet. Tillsätt salt, rågmjöl, vetemjöl, rosmarin och solrosfrön. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, det tar cirka 1–2 timmar.

Kavla först ut med vanlig brödkavel till en platta som är cirka 2–3 millimeter tjock. Ta sedan ut runda kakor med ett fat och kavla dem med kruskavel så att de får ett fint mönster. Garnerna eventuellt med en extra rosmarinkvist som du trycker ner i kakans mitt.

Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 250 grader i cirka 15 minuter beroende på hur mörka kanter du föredrar.

Kalasgott med smör och ost.


Att dricka till

Vilarnau Brut Nature Organic (7731), 95 kronor

Alkoholfritt: God Dryck No 2 Goda Bubblor Rosé (1969), 89 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!