Rosmarinen lyfter alla smaker

Inget doftar som rosmarin. Sol, sommar, kryddigt och medelhav. BÀsta sÀttet att resa i sinnet. Satsa pÄ en rosmarinsommar.

Det Ă€r oerhört mycket som passar förunderligt vĂ€l med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, Ă€pplen


Det Ă€r oerhört mycket som passar förunderligt vĂ€l med rosmarin – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, Ă€pplen


Foto: Janerik Henriksson/TT

Mat & dryck2020-08-03 08:16

I tider nĂ€r mĂ„nga av oss kanske fĂ„tt stĂ€lla in den dĂ€r semesterresan till soligare breddgrader fĂ„r man ju trösta sig med vad som bjuds. Ett utmĂ€rkt stĂ€lle att uppsöka Ă€r dĂ€rför örtagĂ„rden (eller om sĂ„ ”bara” hyllan med fĂ€rska örter i butiken). Dofter och smaker frĂ„n sydligare lĂ€nder har en förmĂ„ga att transportera oss i tankarna. Det Ă€r bara att spĂ€nna gomseglet och hĂ€nga med pĂ„ fĂ€rden.

Tur och kÀrlek

NÀr jag drar handen genom en rosmarinplanta fÄr effekten mig att kÀnna det som om jag sitter pÄ en vitkalkad stenmur i Kalabrien alternativt en vinglig pall pÄ Kreta och vÀntar pÄ att maten ska bli klar. Och ska du bara investera i en enda fÀrsk örtkruka rekommenderar jag verkligen rosmarin. Med lite tur och kÀrlek kan den klara sig Äret om och du har garanterad medelhavsboost till dina framtida kulinariska Àventyr.

Den dÀr parfymerade, nÀstan lite tallbarrsaktiga doften och intensiva aromen kan lyfta de mest mediokra rÀtter till rentav himmelska höjder. FÄ vÀllukter Àr sÄ pass kraftfulla utan att riskera att bli alltför kvÀvande.

Sötbitter

Aldrig ska jag vÀl glömma första gÄngen jag fick nöjet att smaka nyfriterade snörtunna pommes frites smaksatta med drivor av hackad rosmarin. Rena knarket. Endast tack vare rosmarinens inneboende förmÄga att förhöja helt vanlig potatis.

Men det Ă€r oerhört mycket som gifter sig förunderligt vĂ€l med den lĂ€tt sötbittra kryddigheten – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, Ă€pplen, bĂ€r, getost, rabarber, oliver
 Det tar liksom aldrig slut.

Till och med sjĂ€lva namnet Ă€r extremt vackert. Rosmarin betyder nĂ€mligen ”havets dagg”. Under medeltiden ansĂ„gs örten skydda mot onda makter samt vara bra för minnet. De eteriska oljorna sĂ€gs ocksĂ„ verka stimulerande för blodcirkulationen och skydda mot förkylning.

Inte vet jag, men gott Àr det hur som helst. SÀrskilt nÀr det Àr vitlök och citron med i matchen. Klipp dig nÄgra kvistar och res dit smaklökarna bÀr.

Rosmarincrostini med körsbÀr och getost

Till 4 portioner, 20 minuter

Husets högt Àlskade sommarfavorit som Àr perfekt att bjuda pÄ som aptitretare till ett glas bubbel eller att servera som en liten förrÀtt.

1–2 msk rosmarin, finhackad + garnering

cirka 10–15 körsbĂ€r

olivolja

2 schalottenlökar, finskurna

1 msk strösocker

1 msk balsamvinÀger

flingsalt

4–8 skivor ciabatta eller surdegsbröd

1 vitlöksklyfta, skuren pÄ hÀlften

150 g mjuk getost, t ex Chavroux

1 citron, skalet

nymalen svartpeppar

KĂ€rna ur körsbĂ€ren. En olivurkĂ€rnare eller virknĂ„l brukar underlĂ€tta, annars gĂ„r det bra att anvĂ€nda handflatan – men var beredd pĂ„ att det kan stĂ€nka lite.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. TillsÀtt löken och lÄt den stekas mjuk utan att fÄ fÀrg. TillsÀtt socker och lÄt det karamelliseras lite. HÀll sedan i körsbÀr, rosmarin, balsamvinÀger och lite flingsalt. LÄt det hela bli varmt och vÀnd runt som hastigast.

Grilla, rosta eller stek brödet. Gnid ytan pÄ ena sidan med snittytan pÄ vitlöksklyftan. Bred sedan pÄ generöst med getost. Riv över citronskal och strö över lite flingsalt. Fördela sedan körsbÀren ovanpÄ. Peppra generöst och garnera med extra rosmarinkvistar.

Servera gÀrna till ett glas champagne eller mousserande vin.


Rostad rosmarinpotatis med vÀsterbottensost

Till 4 portioner, 50 minuter

Knasgod sommarpotatis och gravt beroendeframkallande. Servera gÀrna till exempel till grillade lammkotletter.

2–3 msk finhackad fĂ€rsk rosmarin

1 kg fÀrskpotatis

3–4 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

flingsalt

nymalen svartpeppar

cirka 1 1/2 dl riven vÀsterbottensost

Koka potatisen nÀtt och jÀmnt klar. HÀll över i en lÄngpanna. Tryck till med baksidan pÄ en slev sÄ att den krossas lite grand men fortfarande hÄller ihop.

Strö över vitlök och rosmarin. Ringla över lite olivolja, salta och peppra och blanda runt. Sprid ut sÄ att potatisen ligger sÄ glest som möjligt. Fördela osten ovanpÄ.

Rosta i ugnen i 200 grader i cirka 30–40 min eller tills potatisen fĂ„tt fin fĂ€rg och ser knaprig ut. Rör eventuellt om nĂ„gon gĂ„ng under tiden.

VÀldigt gott till allt grillat, men framför allt lamm.


RosmarinknÀcke med solrosfrön

Till cirka 20 kakor, 30 minuter + 1-2 timmars jÀsning

Det Àr alltid kul att baka eget knÀckebröd. Det hÀr blir extra aromatiskt med smak av rosmarin.

cirka 3–4 msk grovhackad rosmarin el 1–2 msk torkad

50 g jÀst

5 dl ljummet vatten (37 grader)

3–4 tsk salt

1 l grovt rÄgmjöl

5 dl vetemjöl

2 dl solrosfrön

Smula jĂ€sten i en stor bunke och lös upp den i det ljumna vattnet. TillsĂ€tt salt, rĂ„gmjöl, vetemjöl, rosmarin och solrosfrön. Arbeta ihop till en smidig deg. LĂ„t jĂ€sa under bakduk till dubbel storlek, det tar cirka 1–2 timmar.

Kavla först ut med vanlig brödkavel till en platta som Ă€r cirka 2–3 millimeter tjock. Ta sedan ut runda kakor med ett fat och kavla dem med kruskavel sĂ„ att de fĂ„r ett fint mönster. Garnerna eventuellt med en extra rosmarinkvist som du trycker ner i kakans mitt.

LÀgg kakorna pÄ bakplÄtspappersklÀdd plÄt och grÀdda i 250 grader i cirka 15 minuter beroende pÄ hur mörka kanter du föredrar.

Kalasgott med smör och ost.


Att dricka till

Vilarnau Brut Nature Organic (7731), 95 kronor

Alkoholfritt: God Dryck No 2 Goda Bubblor Rosé (1969), 89 kronor

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!