I tider när många av oss kanske fått ställa in den där semesterresan till soligare breddgrader får man ju trösta sig med vad som bjuds. Ett utmärkt ställe att uppsöka är därför örtagården (eller om så ”bara” hyllan med färska örter i butiken). Dofter och smaker från sydligare länder har en förmåga att transportera oss i tankarna. Det är bara att spänna gomseglet och hänga med på färden.
Tur och kärlek
När jag drar handen genom en rosmarinplanta får effekten mig att känna det som om jag sitter på en vitkalkad stenmur i Kalabrien alternativt en vinglig pall på Kreta och väntar på att maten ska bli klar. Och ska du bara investera i en enda färsk örtkruka rekommenderar jag verkligen rosmarin. Med lite tur och kärlek kan den klara sig året om och du har garanterad medelhavsboost till dina framtida kulinariska äventyr.
Den där parfymerade, nästan lite tallbarrsaktiga doften och intensiva aromen kan lyfta de mest mediokra rätter till rentav himmelska höjder. Få vällukter är så pass kraftfulla utan att riskera att bli alltför kvävande.
Sötbitter
Aldrig ska jag väl glömma första gången jag fick nöjet att smaka nyfriterade snörtunna pommes frites smaksatta med drivor av hackad rosmarin. Rena knarket. Endast tack vare rosmarinens inneboende förmåga att förhöja helt vanlig potatis.
Men det är oerhört mycket som gifter sig förunderligt väl med den lätt sötbittra kryddigheten – lamm, kyckling, tomater, svamp, pasta, citron, äpplen, bär, getost, rabarber, oliver… Det tar liksom aldrig slut.
Till och med själva namnet är extremt vackert. Rosmarin betyder nämligen ”havets dagg”. Under medeltiden ansågs örten skydda mot onda makter samt vara bra för minnet. De eteriska oljorna sägs också verka stimulerande för blodcirkulationen och skydda mot förkylning.
Inte vet jag, men gott är det hur som helst. Särskilt när det är vitlök och citron med i matchen. Klipp dig några kvistar och res dit smaklökarna bär.