Toppen på moroten och resterna av färska kryddor kan få längre liv om man bara tar hand om dem.
– Vi köper och slänger mycket kryddor i krukor, säger Lise-Lotte Björkman som är trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.
Kryddorna är ofta bortskämda med optimala förhållanden från odlingen – men om de får tillräckligt med ljus, vatten och näring kan de klara sig längre. De behöver inte ens planteras om utan kan stå kvar i krukjorden de kom i.
Lise-Lotte Björkman påpekar att de kan ha svårt med den torra inomhusluften och att olika växter har olika preferenser.
– Basilika vill ha det rumsvarmt medan persilja kan stå svalare.
Problemet för den som vill odla inomhus vintertid är ljuset. För riktigt bra resultat rekommenderar Lise-Lotte Björkman någon form av tilläggsbelysning
Rödbetor får ny blast som man kan lägga i salladen om man ställer den översta biten på ett fat med vatten. Samma sak med morötter där blasten kan användas som krydda i soppor och sallader. Även stjälkselleri kan få nytt liv och till och med rötter om stambasen är kvar.
Lise-Lotte Björkman vill också slå ett slag för att använda hela grönsaken redan vid matlagningen som ett sätt att minska svinnet.
– Till exempel kan man äta hela purjolöken och inte bara den vita delen.