Stora skillnader på pesto på burk

En pesto gör man förvisso snabbt själv. Men med pesto på burk går det ännu fortare – och är dessutom billigare än hemgjord. Vi har smakat åtta burkpesto och skillnaderna är stora.

Pesto alla Genovese består av rikliga mängder färsk basilika som stöts i mortel tillsammans med olivolja, vitlök och pinjenötter samt riven parmesan- eller pecorinoost. Den tjocka gröna såsen härstammar från Genua i Italien.

Pesto alla Genovese består av rikliga mängder färsk basilika som stöts i mortel tillsammans med olivolja, vitlök och pinjenötter samt riven parmesan- eller pecorinoost. Den tjocka gröna såsen härstammar från Genua i Italien.

Foto: Shutterstock

Mat & dryck2020-07-07 08:35

Det är bara att koka pasta och skeda pesto ur burken. Voilá!

Pesto är både en fräsch och snabb lösning. Den kalla såsen är också användbar i flera olika maträtter. Prova exempelvis som fyllning i en kyckling eller droppa den på pizzan. Eller varför inte låta den vara basen i sommarens potatissallad?

När pesto dök upp i de svenska på hemmen under 1980-talen var det hemgjord som gällde. Med massor av färsk basilika som bas ansågs röran tappa för mycket smak och färg när den konserverades. Men tekniken har gått framåt och utbudet av pesto på burk är i dag stort. Likaså varianterna och smaksättningarna.

Även romarna

Pesto betyder stöta eller krossa på italienska. Den vi är mest bekanta med är den gröna, alla Genovese. Den består till största delen av färsk basilika med bland annat pinjenötter, vitlök, olivolja och lagrad pecorinoost.

Det första pestoreceptet som man känner till är i boken "La Cuciniera Genovese" ("Det genuesiska köket"), skriven av Giovanni Battista Ratto år 1863. Man vet också att romarna gillade vad de kallade "moretum", som bestod av krossade örter med salt, olivolja, ost och vinäger.

Egen pesto

Vårt test av Genovese-varianter på burk visar att det är stora skillnader på både smak och konsistens. Några hyllas medan en inte får godkänt. Testet visar också att det inte är mängden basilika som ger den bästa smaken. Vinnaren, Garant, och tvåan, Ica, lyckas bra trots ett mindre innehåll av örten. Värre är det med Barilla, som med sin purékrämiga konsistens, sötma och brist på basilikasmak får panelen att ifrågasätta innehållet.

Vill du ha en riktig pesto ska den ätas färsk. Du gör den snabbt med en mixer, cirka tio minuter. Med ett par krukor basilika, olivolja av en bättre sort och med riktig parmesan- och pecorinoost kommer det dock att kosta en slant.

Så en pesto på burk är ett väl fungerande budgetalternativ en vardag.

Så gjorde vi

En testpanel om sju personer fick i ett blindtest smaka på åtta olika pestosorter. De bedömde konsistens, smak och utseende, och satte betyg mellan 1–5, där 5 är bäst.


Pestovarianter

+Pesto alla Genovese (Genua), som även kallas alla Ligure efter regionen, är den klassiska peston och den mest förekommande. Den består av rikligt med basilika blandat med pecorino, pinjenötter, vitlök och olivolja. Pecorinon kan ersättas ibland av parmesan. Står det bara "pesto" i recept avses som regel Genovese.

+Pesto alla Siciliana (pesto rosso) innehåller tomat, mandlar och/eller pinjenötter, vitlök och parmesan eller ricotta, samt en mindre mängd basilika.

+Pesto alla Calabrese är en kryddig variant som innehåller, ricotta, (grillad) chili, svartpeppar och oregano.

+Pistou är en fransk variant med ursprung från Provence. Den består av basilika, vitlök, parmesanost, olivolja och salt.

Källa: Kunskapskokboken.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!