Stuvad purjolök

Vilt behöver inte vara krångligare än så här. Med lättstuvad purjolök blir biffarna både goda och spännande.

Små viltfärsbiffar med lättstuvad purjolök och rostat bröd smakar gott på lördagskvällen.

Små viltfärsbiffar med lättstuvad purjolök och rostat bröd smakar gott på lördagskvällen.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-19 09:35

Viltfärsbiff med gräddstuvad purjolök

För 4 personer, 30 minuter

500 g viltfärs alt. nötfärs

1 ägg

1 tsk finhackad färsk timjan

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till stuvningen:

4 dl strimlad purjolök

1 msk smör

2 dl grädde

2 dl vatten

1 1/2 tärning grönsaksbuljong

1 tsk finhackad färsk timjan

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 1/2 msk vatten

Att äta till:

8 skivor rostat lantbröd

ruccolasallad

Gör så här:

1. Blanda färsen med ägg, hackad timjan, salt och vitpeppar. Forma åtta små biffar och stek i lika delar smör och rapsolja, cirka 3 minuter per sida.

2. Skär purjolöken först på längden och sedan tvärs över till mindre bitar. Fräs med smör i en kastrull. Tillsätt grädde, vatten, hackad timjan och en smulad tärning grönsaksbuljong efter någon minut. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud på mycket svag värme i 4–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Rosta brödskivorna och lägg en per tallrik. Lägg på två biffar på brödet och ringla över lite stuvning. Avsluta med att toppa med en riven brödskiva. Garnera med timjan och bjud gärna ruccolasallad till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!