Köttbullar med lökstuvade morötter
För 4 personer, 35 minuter
500 g blandfärs, 70 nöt/30 fläsk
1 ägg
1 kall kokt potatis
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
Till stuvningen:
5 dl morot skuren i tärningar
1 dl salladslök, strimlad
4 dl mjölk
1 tärning grönsaksbuljong
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
Att äta till:
kokt potatis
bladpersilja
Gör så här:
1. Blanda köttfärs med ägg och riven kokt potatis. Krydda med salt och vitpeppar. Forma och stek köttbullar i lika delar smör och rapsolja till dess de fått fin färg och är genomstekta, cirka 5–6 minuter med flera vändningar.
2. Skär morötterna i centimeterstora tärningar. Strimla salladslökarna fint. Låt morötterna sjuda i saltat vatten i 5 minuter och rinna av i durkslag.
3. Vänd ned moroten i en kastrull tillsammans med salladslök och mjölk. Koka upp, smula i en tärning grönsaksbuljong och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 3–4 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp och garnera med bladpersilja. Kokt potatis smakar bäst till.