Stuvade rötter

Späda, söta morötter och salladslök är goda grönsaker att stuva till hemrullade köttbullar.

Späda morötter och salladslök i lätt stuvning är gott tillbehör till hemlagade köttbullar.

Späda morötter och salladslök i lätt stuvning är gott tillbehör till hemlagade köttbullar.

Foto: TT

Mat & dryck2020-07-22 07:50

Köttbullar med lökstuvade morötter

För 4 personer, 35 minuter

500 g blandfärs, 70 nöt/30 fläsk

1 ägg

1 kall kokt potatis

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till stuvningen:

5 dl morot skuren i tärningar

1 dl salladslök, strimlad

4 dl mjölk

1 tärning grönsaksbuljong

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

bladpersilja

Gör så här:

1. Blanda köttfärs med ägg och riven kokt potatis. Krydda med salt och vitpeppar. Forma och stek köttbullar i lika delar smör och rapsolja till dess de fått fin färg och är genomstekta, cirka 5–6 minuter med flera vändningar.

2. Skär morötterna i centimeterstora tärningar. Strimla salladslökarna fint. Låt morötterna sjuda i saltat vatten i 5 minuter och rinna av i durkslag.

3. Vänd ned moroten i en kastrull tillsammans med salladslök och mjölk. Koka upp, smula i en tärning grönsaksbuljong och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 3–4 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp och garnera med bladpersilja. Kokt potatis smakar bäst till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!