Stuvat med köttbullar

Stuvad vitkål är mångas favorit. Man blir varm, mätt och belåten efter en inte alltför stor portion.

Hemrullade köttbullar och gräddstuvad vitkål är god husmanskost.

Hemrullade köttbullar och gräddstuvad vitkål är god husmanskost.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-06 07:50

Stuvad vitkål med köttbullar

För 4 personer, 35 minuter

1 litet vitkålshuvud

1 vitlöksklyfta

2 dl grädde

3 dl vatten

1 msk vegetarisk grönsaksbuljong i pulverform

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och vitpeppar

Till köttbullarna:

500 g blandfärs

1/2 gul lök

1 ägg

1 krm torkad timjan

2 msk veteströbröd

smör och rapsolja

Gör så här:

1. Finhacka gul lök. Bryn i lika delar smör och rapsolja och låt den svalna.

2. Blanda löken med köttfärs, ägg och timjan. Justera konsistensen med några matskedar veteströbröd. Salta och peppra. Rulla små köttbullar med fuktade händer och stek dem i lika delar smör och rapsolja.

3. Klyv det färska vitkålshuvudet på mitten och skär bort rotstocken. Strimla och fräs kålen under omrörning i lika delar smör och rapsolja. Slå på grädde och vatten. Låt koka upp och tillsätt en fint hackad eller riven vitlöksklyfta samt majsstärkelse löst i vatten. Låt koka upp. Smaka av med grönsaksbuljong i pulverform och sänk värmen och låt det sjuda i 4–5 minuter. Smaka av med salt och peppar först mot slutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!