Läget är tufft och smittspridningen är hög på nationell nivå.
– Tyvärr, de två senaste veckorna har vi haft en ganska ordentlig ökning, ungefär 18 procent, säger Tegnell på myndighetens sedvanliga pressträff.
Och dessvärre väntar ytterligare några "tuffa veckor".
– Det är inte hållbart att ligga på den här nivån.
Högre följsamhet
Men under påskloven, som väntar bakom hörnet, kommer Folkhälsomyndigheten inte att fokusera på hårdare restriktioner. I stället är det viktigare att få folk att följa de regler som redan är på plats, anser statsepidemiologen.
– Det är de grundläggande åtgärderna som vi har på plats som är det viktiga. Och vad vi nu behöver är en högre följsamhet – inte att lägga till ytterligare åtgärder på toppen av dem, säger Anders Tegnell.
Dock börjar nya förhållningsregler för konsthallar, museer, djurparker och temaparker att gälla på torsdag. Det rör sig i korthet om att säkerställa ett maximalt antal besökare, att personalen ska få information om "hygienåtgärder" och att verksamheter som har attraktioner minskar trängseln i samband med kö till attraktionerna.
– Syftet är att möjliggöra besök i dessa verksamheter, säger Tegnell.
– I grunden är det samma regler som för gym, butiker och sportanläggningar.
Nästan en miljon
Vaccinationerna tuffar på, men i en långsam takt. Inte minst på grund av Folkhälsomyndighetens beslut att stoppa vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin. Om de kan återupptas eller inte meddelas på torsdag, enligt Tegnell.
Hittills har nästan en miljon personer fått en dos vaccin i Sverige.
– Vi är på god väg, men det är en bra bit innan vi får effekt på smittspridningen, säger Anders Tegnell.