Torsk med sparris

Enkel hummersås från fond, några blåmusslor och vårens sparris förvandlar torsken till rena festmaten.

Kokt torsk med hummersås och nykokta blåmusslor är mat som drar till sig blickar.

Kokt torsk med hummersås och nykokta blåmusslor är mat som drar till sig blickar.

Foto: TT

Mat & dryck2020-08-22 07:55

Kokt torsk med hummersås och blåmusslor

För 4 personer, 30 minuter

700 g torskfilé

1 tärning fiskbuljong

1 tsk salt

Till såsen:

3 dl vätska från fiskkoket

2 dl grädde

1 msk konc. hummerfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

ytterst lite cayennepeppar

Att äta till:

kokt potatis

12 färska blåmusslor

1 msk vitvinsvinäger

1 msk hackad lök

1 msk olivolja

1 bunt grön sparris

blandade blad

dill eller persilja

citron

Gör så här:

1. Rulla torskfiléerna med det som varit skinnsidan inåt och lägg tätt i kastrull. Smula över en tärning fiskbuljong och slå på vatten så att det täcker. Salta. Sjud 3 minuter under lock.

2. Sila av 3 deciliter vätska till ny kastrull. Koka upp och tillsätt grädde och hummerfond. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med cayennepeppar.

3. Syna blåmusslorna. Fräs gul lök med olivolja i kastrull, tippa i musslorna, en halv liter vatten och vinäger. Koka under lock i 3 minuter. Ge sparrisen ett uppkok i saltat vatten. Låt fisken rinna av innan den läggs upp på tallrikar. Ringla sås runt och garnera med sparris, blåmusslor, blandade blad och citron. Servera med kokt potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!