Vegobullen trillar över målsnöret

Den klassiska köttbullen finns numera i flera skepnader, och vi har testat åtta olika färdiga alternativ. Solklar vinnare är de vegetariska bullarna som både är kryddiga och rustika.

Vi har testat åtta olika typer av köttbullar – utan kött – och kommit fram till att de helt vegetariska är allra bäst.

Vi har testat åtta olika typer av köttbullar – utan kött – och kommit fram till att de helt vegetariska är allra bäst.

Foto: Johan Croon/TT

Mat & dryck2020-08-18 08:35

Den 23 augusti är det köttbullens dag. Hur har du tänkt fira?

Att den eminenta färsbullen har en egen dag är inte så konstigt. Den finns i olika skepnader i många matkulturer över hela världen. Har du ätit kryddiga sicilianska eller heta mexikanska förstår du dess enorma bredd. I Sverige serveras köttbullarna ofta med gräddsås och lingon eller som supersnabbt käk med bara pasta och ketchup.

Köttkvarnen kom

Att köttbullar har blivit ett med Sverige gäller framför allt i USA, där "meatballs with lingonberries" har blivit svenskhet på tallrik. Men den köttbullen som vi känner till tog kung Karl XII med hem från Turkiet under tidigt 1700-tal.

Första gången som köttbullar omnämns är i Cajsa Wargs kokbok från år 1754. Men det var inte förrän i mitten av 1800-talet som de hamnade på borden bland vanligt folk efter att köttkvarnen och vedspisen gjort sitt intåg i köket och underlättat arbetet.

På 1950- och 1960-talen slog den färdiga köttbullen igenom då den började masstillverkas och såldes fryst, både i rå och stekt form.

Tar tid

Visst är mammas eller pappas tålmodiga trillande ett kärt barndomsminne hos många, men det tar trots allt tid att göra 30 köttbullar. Det är en av anledningarna till att hyllorna i matbutiken är fyllda av färdiga varianter.

Den vanliga köttbullen görs på en blandning av nöt- och blandfärs, men i vårt test har vi valt ut åtta alternativa sorter.

Färs på fågel

De vinnande vegobullarna har tydliga bitar vilket uppskattas av testpanelen, medan Coops vegobullar med sin svampiga smak och konsistens är ett bottennapp. Att ersätta nöt och fläsk med fågel är ett framgångsrikt drag för Ingelstas kalkonköttbullar. Även om färs på fågel blir mer kompakt lyckas de övertyga, till skillnad från mästerkocken Leif Mannerströms köttfria bullar och den ekologiska kycklingvarianten från Bosarp – ingen av dem imponerar.

Vi har testat åtta olika typer av köttbullar – utan kött – och kommit fram till att de helt vegetariska är allra bäst.
Vi har testat åtta olika typer av köttbullar – utan kött – och kommit fram till att de helt vegetariska är allra bäst.
Het sås till färdiga köttbullar

Ett paket färdiga köttbullar ca 500 g

Sås:

olivolja

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna

2 tsk spiskummin

1/2–1 msk chipotlepaste

1 burk hela tomater à 400 g

2 1/2 dl ox- eller grönsaksbuljong

1/2 lime

1/2 tsk kanel

1 nypa socker

salt

nymalen svartpeppar

Hetta upp en skvätt olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Mjukstek lök och vitlök. Tillsätt spiskummin och chipotlepaste och låt fräsa. Häll på tomater, buljong och pressa i limesaft. Mosa tomaterna lätt. Smaksätt med kanel, socker, salt och peppar. Låt puttra på svag värme.

Bryn köttbullarna i en stekpanna och lägg sedan ned dem i tomatsåsen och låt sjuda under lock i cirka 15–20 minuter. Servera med pasta eller ris. Garnera med färsk persilja.


Så gjorde vi

En testpanel om sju personer fick i ett blindtest smaka på åtta olika alternativa köttbullar stekta i rapsolja. De bedömde konsistens, smak och utseende, och satte betyg mellan 1–5, där 5 är bäst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!