Årets kock 2022: "Som en dröm"

Jessie Sommarström, 43, vinner Årets kock och är svensk mästare i professionell matlagning.
–Det känns som en dröm, jag är lite rädd att vakna upp, säger hon.

Jessie Sommarström får sin medalj av prins Carl Philip.

Jessie Sommarström får sin medalj av prins Carl Philip.

Foto: Anders Wiklund/TT

Mat2022-09-15 22:00

Urban Deli-kocken Jessie Sommarström är den andra kvinnan som vinner i tävlingens snart 40-åriga historia. Hon följer på Kristina Pettersson som vann 1988.

Jessie Sommarström var med i Årets kock för ett par år sedan, men fick då bryta eftersom hon mådde dåligt. Nu gick hon något överraskad segrande ur finalen, som hölls i Annexet i Stockholm.

– Man står ju där tillsammans med åtta andra kockar, så det är klart att man blir chockad, säger hon.

Problem med mixern

Bland uppgifterna i finalen fanns att göra kanapéer på olika råvaror samt lammsadel à la Karin Fransson med sås och tillbehör.

– Jag hade det lite tufft i början. Jag hade problem med min utrustning och fick göra om mitt körschema. Det var en mixtrumma som inte alls funkade. Jag skulle ha en väldigt slät puré. Så jag blev väldigt uppstressad.

De avslutande, på förhand hemliga, momenten var att göra en buljongrätt samt en varmrätt på kummel.

TT: Varför tror du att du vann?

– Jag vet faktiskt inte, säger hon.

– Maten var god. Det är smaken som är det viktigaste.

"Har varit en målbild"

Jessie Sommarström, som är kreativ ledare på restaurang- och saluhallskedjan Urban Deli, berättar att det är en långvarig dröm att vinna.

– Så det känns helt overkligt just nu. Det har varit en målbild och det känns helt fantastiskt att ha nått den, säger hon.

– Det är många dörrar som kommer att öppnas och jag kommer att få träffa många fantastiska människor. Sedan får vi se.

TT: Du är den andra kvinnan som vinner, har du reflekterat över det?

– Jag hoppas att fler kvinnor kan tävla. Jag vet att Desirée Jaks kommer att tävla nästa år och jag kommer att stötta henne jättemycket, för hon har stöttat mig.

Ska köpa kattunge

Juryn leds av Tommy Myllymäki och i den sitter bland andra tävlingens beskyddare, prins Carl Philip.

Jessie Sommarström gjorde upp om segern med Oskar Persson, Tegelbacken i Stockholm, Ola Wallin, Hällsnäs i Mölnlycke, och Anton Kardell, Human i Göteborg.

Hon belönas med 250 000 kronor.

– Jag ska köpa en kattunge till mina barn. Det är väl det första, men det räcker nog till lite mer, säger hon och skrattar.

Fakta: De tio senaste vinnarna

2021: Gustav Leonhardt

2020: Ludwig Tjörnemo

2019: Martin Moses

2018: David Lundqvist

2017: Johan Backeus

2016: Jimmi Eriksson

2015: Thomas Sjögren

2014: Filip Fastén

2013: Daniel Räms

2012: Klas Lindberg

Källa: Årets kock


Fakta: Årets kock

Tävlingen Årets kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk mjölk tillsammans med Gastronomiska akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

I tävlingens hedersjury sitter prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets kock.

Tävlingen Årets kock har sett några av branschens största namn passera genom sina tävlingskök. Tommy Myllymäki och Markus Aujalay har båda vunnit tävlingen, medan Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!