Finalen avgjordes i Annexet i Stockholm på torsdagen. De tävlande kockarna serverade rätter på kall och varm hummer samt på ren. Som ett extra tävlingsmoment fick de laga en rätt på svenska råvaror som de inhandlade i en grönsakshall i onsdags med en budget på 300 kronor per person.
TT: Varför tror du att du vann?
– Det är svårt att säga. Jag tror att det handlar lite om att man vågar laga sin mat och vågar göra annorlunda och följa sin egen linje, säger Desirée Jaks.
Med titeln som svensk mästare i professionell matlagning följer även en guldmedalj och en prischeck på 250 000 kronor.
TT. Hur firar du det här?
– Nu är det bankett i Stadshuset och sedan blir det lite efterfest. Men det blir en tidig kväll, jag ska vara med i Nyhetsmorgon i morgon.
I framtiden väntar nya stortävlingar i matlagning.
– Jag är med i svenska kocklandslaget så vi satsar på OS 2024.
Desirée Jaks, som till vardags är kreativt ansvarig på Spesso i Stockholm, blev den tredje kvinnan som vinner i tävlingens 40-åriga historia. I fjol vann Jessie Sommarström och 1988 var det Kristina Pettersson som tog hem titeln.