I mat finns det hopp. Det har FN-chefen António Guterres slagit fast inför torsdagens digitala toppmöte om hållbara livsmedelssystem – det första i sitt slag. Förhoppningen är att konferensen ska leda till nya åtgärder och lösningar för att förändra livsmedelssystem, det vill säga alla aspekter kring matens resa från jord till bord. Det ska i sin tur leda till framsteg kring de 17 globala målen för hållbar utveckling.
"Det internationella samfundet har en avgörande möjlighet att hjälpa till att främja visionen i Agenda 2030 genom att förändra hur vi producerar, bearbetar och konsumerar mat", skriver Guterres och fortsätter:
"Ett välfungerande matsystem kan hjälpa till att förebygga konflikt, skydda miljön och förse alla med hälsa och levebröd."
Har fått kritik
Inför konferensen har regeringar runt om i världen hållit nationella dialoger med brett deltagande ur samhället för att samla in olika perspektiv och potentiella idéer.
Men trots ambitionen att engagera fler och vara ett folkets toppmöte har FN-konferensen mött uppmaningar till bojkott av småskaliga producenter, civilsamhällesorganisationer och ursprungsfolk som anser att mötet har kidnappats av mäktiga affärsintressen. De efterlyser större fokus på mänskliga rättigheter, agroekologi och människors rätt att själva kontrollera sitt livsmedelssystem.
Världens omkring 500 miljoner småskaliga bönder producerar ungefär en tredjedel av planetens mat och i delar av Afrika och Asien upp till 80 procent, enligt FN:s jordbruksprogram Ifad.
Men ökad maktkoncentration har lett till att stora livsmedelsföretag gör stora vinster medan små producenter kämpar med fattigdom och hunger, enligt Ifad som slår fast att livsmedelssystemen måste bli rättvisa, inkluderande och hållbara.
"Behöver revolution"
"Vi lever i en värld med enorma och orättvisa motsättningar", skriver Jyotsna Puri från Ifads avdelning för strategi och kunskap och fortsätter:
"Det står klart att vi behöver en revolution. En revolution så dramatisk att det inte kommer att gå att känna igen tidigare versionen av livsmedelssystem."
För att uppnå hälsa som är hållbar för såväl människor som planet måste flera system ställas om – varav matsystemet är ett, konstaterar Stefan Swartling Peterson som är professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet.
– Det finns en stark koppling mellan mat och planetens och människors hälsa, säger han till TT.
– Omställningarna är inte uppoffringar, det kan bli mycket bättre och roligare i en hållbar värld med bättre hälsa. Det är inte kul att vara tjock och sjuk.
"Hållbar planet"
För att lyckas och hitta en väg framåt måste människor inse att det är viktigt att ställa om och visa politikerna att deras ledarskap i frågan är uppskattat, enligt Swartling Peterson.
– Det är svårt att vara en ledare som ligger två kilometer framför dem som den ska leda, säger han.
– Klimatkrisen och de omställningar som krävs gör att vi också har en väldigt konkret möjlighet att ställa om matsystemen. Vi måste våga sockerskatt, våga ändra reklamen och våga ändra offentlig upphandling av mat så att systemet förbättrar mänsklig hälsa, minskar vårdkostnader och vi får en hållbar planet.