Restaurang Frantzén på Norrmalm i Stockholm anses som en av världens bästa restauranger med sina tre stjärnor i Michelinguiden. Men när Björn Frantzén var på väg ned till galan i Antwerpen i Belgien förberedda han sin personal på att det är svårt för en restaurang med enbart 23 sittplatser att hamna högt upp på topplistan "Världens 50 bästa restauranger".
– - Det finns många restauranger i världen, att bli rankad som den sjätte bästa känns bisarrt. Många krogar på topp tio är större restauranger, säger Björn Frantzén över telefon från Antwerpen.
TT: Hur ska ni fira?
– Vi har en middag bokad och så får vi dricka mineralvatten. Vi har en tidig flight för vi ska alla vara tillbaka till lunchen i morgon.
Internationella gäster
Björn Frantzén säger att restaurangen aldrig har strävat efter höga placeringar på topplistor, men att det trots allt betyder fler långväga gäster.
– - Vår tidigare högsta placering var plats tolv, det var ett enormt tryck på bokningarna då. Nu är vi sexa, tidsmässigt tror jag att det är ganska bra när världen långsamt börjar öppna upp. Det kommer väl att påverka bokningssituationen som redan är bra med fler internationella gäster, säger han.
Frågan är om uppmärksamheten behövs – när restaurangen släppte bordsbokningarna för november tog det inte ens en minut innan borden tog slut.
"Ska vara stolta"
Björn Frantzén lyfter fram Köpenhamnsrestaurangerna Noma och Geranium som hamnade på första och andra plats.
– Det roliga och det viktigaste är att Norden har kommit tillbaka och har tre restauranger som rankas som de sex bästa i världen. Det är ändå coolt med tanke på vilken liten destination som Norden är. Det tycker jag att vi alla ska vara stolta över, säger han.
René Redzepi, kock och delägare i Noma, säger från scenen på galan i Antwerpen att han vill tacka alla som varit med på resan.
– - Till vårt team, både tidigare och nuvarande: tack från djupet av mitt hjärta. Jag önskar att alla hade kunnat vara här, säger Redzepi, skriver Ritzau.