Julmatresterna dyrare i år – kan återvinnas

Julskinkan kan bli en carbonara. Och grytor går ju alltid att sno ihop. Matbloggaren och receptkreatören Madeleine Landley ger sina bästa tips för vad man kan göra med den överblivna julmaten.
–Med tanke på de höjda el- och matpriserna så tror jag att fler håller i sina rester, säger hon.

Den överblivna julskinkan kan strimlas ner i en gratäng eller en carbonara, tipsar receptkreatören Madeleine Landley. Arkivbild.

Den överblivna julskinkan kan strimlas ner i en gratäng eller en carbonara, tipsar receptkreatören Madeleine Landley. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mat2022-12-28 19:18

Madeleine Landley, som driver en matblogg, tror att den tuffare ekonomiska situationen för hushållen kan ha lett till mindre matsvinn efter årets julhelg. Hon upplever att intresset för recept på hur man återanvänder sina julrester varit stort i år.

– Jag försöker alltid laga något nytt av matresterna och göra en helt ny rätt. Man kanske äter julmat någon gång till efter julafton, men sedan blir man ju trött på det.

Frys in maten

Gratänger, soppor och grytor är bra rätter att använda den överblivna julmaten till, säger Landley.

– Julskinkan kan man strimla och ha ner i en gratäng eller en carbonara. Brysselkål eller grönkål och potatis passar att ha i eller till en gryta.

De livsmedel man bör använda snarast är främst köttet och mejeriprodukterna. Sedan bör man tänka på att mat som stått framme länge också riskerar att bli dålig fortare.

– Dessa saker bör man äta upp snabbast. Alternativt att man fryser in maten, säger Madeleine Landley.

Gör smaktestet

Och det mesta på julbordet går att frysa in. Även kalvsyltan går bra, så länge man kokar om den när man tinat upp den igen, menar hon. Det finns dock ett undantag.

– Sillen ska man nog inte frysa in, den kan bli väldigt mjuk då.

Hon tror att en ytterligare anledning till att mycket mat slängs är att man tror att maten blivit dålig. Hon tycker att fler människor borde bli bättre på att ta till vara på sin mat.

– Folk tror att råvaror är dåliga fast de inte är det. Man får köra det gamla knepet att titta, lukta och smaka. Om det luktar och smakar bra så är det oftast bra. Man ska inte kasta saker på rutin bara för att det legat ett tag i kylen, säger hon.

Matsvinn

I Sverige slänger varje hushåll i snitt 17 kilo ätbar mat per person varje år. Dessutom hälls cirka 18 kilo mat och dryck ut i vasken per år och person.

17 kilo mat motsvarar nästan 40 måltider och 18 kilo dryck motsvarar runt 90 koppar kaffe.

Om matsvinnet i världen upphörde skulle det innebära att ytterligare 3 miljarder människor skulle slippa vara hungriga.

En tredjedel av den mat som produceras i världen äts inte upp.

Källa: Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!