Nya Michelinstjärnor till svenska krogar

Fyra svenska restauranger får en ny stjärna i Guide Michelin. Och Sveriges enda trestjärniga restaurang behåller sina stjärnor.

Stjärnkocken Björn Frantzén får behålla sina tre stjärnor. Arkivbild.

Stjärnkocken Björn Frantzén får behålla sina tre stjärnor. Arkivbild.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Mat2021-09-13 21:29

På måndagskvällen presenterade Guide Michelin årets nordiska utgåva.

"Kvaliteten på matlagningen i de nordiska länderna fortsätter att imponera med dess kreativitet och innovationen hos dessa nya stjärnrestauranger gör dem till några av de mest spännande vi har sett, säger Gwendal Poullennec vid Guide Michelin i ett pressmeddelande.

De fyra nya restaurangerna som kan stoltsera med en stjärna är Aira i Stockholm, Project i Göteborg, Äng i halländska Tvååker och Hotell Borgholm på Öland.

– Teamet är värt det. Jag är ingen inspektör, men jag tycker att den här restaurangen är rätt så bra. Vi är jätteglada, säger Tommy Myllymäki, som driver Aira, i Aftonbladets livesändning.

Sveriges enda trestjärniga restaurang, Frantzén i Stockholm, behåller sina stjärnor. Ytterligare tre restauranger i Norden har lika många stjärnor, två i Danmark och en i Norge.

Det finns fyra tvåstjärniga restauranger i Sverige och 14 enstjärniga, varav fyra är nya på årets lista.

Fakta: Svenska krogar med stjärnor

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vollmers, Malmö

Aloë, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

En stjärna:

Hotell Borgholm, Borgholm

28+, Göteborg

Bhoga, Göteborg

Koka, Göteborg

Project, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Agrikultur, Stockholm

Aira, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Etoile, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Äng, Ästad Vingård, Tvååker

PM & Vänner, Växjö

Källa: Guide Michelin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!