Det är Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, (SBU) som gått igenom befintlig forskning om olika dieters inverkan på typ 1- och typ 2-diabetes.
Även om det handlar om forskning som redan varit känd så ger rapporten viss ny kunskap anser David Iggman, distriktsläkare i Falun och forskare vid Uppsala universitet som varit delaktig i arbetet.
– Medelhavskost har tidigare kopplats till positiva effekter hos dem utan diabetes men här ser vi ett samband mellan den och minskad risk att dö i förtid, säger han.
Sambandet mellan att äta medelhavskost och en lägre risk att dö i förtid för den som har diabetes bedöms vara ganska starkt. Detsamma gäller för att äta kost med mycket fibrer och baljväxter.
Kaffe gynnsamt
Även kaffedrickande är gynnsamt enligt SBU:s rapport. Det kopplas till minskad risk att dö i förtid oavsett orsak och specifikt för död i kranskärlssjukdom.
– Det är svårt att säga vad det skulle kunna bero på, det kan ha att göra med att de som uppger att de dricker mer kaffe har andra vanor som spelar in. Hur mycket kaffe som druckits varierar också, hos någon var det mer än två koppar om dagen, hos andra mer än sju, säger David Iggman.
Att följa en intensiv diet till exempel med lågenergipulver, följt av en succesiv återgång till vanlig mat, tycks också ha en positiv effekt på hälsan för personer med typ 2-diabetes. Sannolikt är det en effekt av viktnedgången som är gynnsam vid diabetes typ 2.
– Det viktiga för individen är att hitta en kost som håller över tid och då är det bra om det inte är en kost som är alltför extrem. Men det handlar också om smakpreferenser och kulturella faktorer. Det finns helt enkelt inte en kost som passar alla, säger David Iggman.
Flera faktorer
I rapporten ingår både studier där deltagarna fått tilldelat sig en slags kost och studier där de i efterhand rapporterat vad de ätit och druckit. I det senare fallet är det svårt att säga säkert att de olika kosthållningarna är det som orsakar den positiva effekten på hälsan. Precis som med kaffedrickandet kan det finnas andra faktorer som spelar in.
Andra slutsatser i rapporten är att det för individer med typ 2-diabetes kan finnas ett samband mellan att äta en större andel mättat fett, och en högre risk att dö i förtid av hjärt-kärlsjukdom. Mättat fett finns ibland annat i ost, korv, bacon, kokosfett och grädde.