Förmaksflimmer kan öka risken för demens

Personer med förmaksflimmer har en förhöjd risk att drabbas av demens, enligt en ny avhandling.

Enligt en avhandling från Göteborgs universitet finns en tydlig koppling mellan förmaksflimmer i hjärtat och en förhöjd risk för demens. Arkivbild.

Enligt en avhandling från Göteborgs universitet finns en tydlig koppling mellan förmaksflimmer i hjärtat och en förhöjd risk för demens. Arkivbild.

Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Medicin2022-03-30 09:26

Förmaksflimmer, med snabb och oregelbunden puls, är en vanlig hjärtsjukdom hos äldre. Den har har sedan tidigare visat sig ha ett samband med ökad risk för stroke, som i sin tur innebär en förhöjd risk för demens.

Enligt en avhandling vid Göteborgs universitet finns dock även ett tydligt samband mellan förmaksflimmer och demens, utan att personen fått en stroke.

Det kan enligt Lina Rydén, som skrivit avhandlingen, till exempel bero på ett förändrat blodflöde till hjärnan, så kallade tysta infarkter (blodproppar) i hjärnan eller att förmaksflimret sätter i gång en inflammatorisk process som ökar risken för demens.

Förmaksflimmer behandlas i dag bland annat för att förebygga stroke. För att även kunna minska risken för demens behövs dock mer kunskap.

"Eftersom det i dagsläget inte finns någon botande behandling för demens är det viktigt att upptäcka och behandla riskfaktorer för demens på bästa sätt för att förhindra att sjukdomen överhuvudtaget bryter ut", säger Lina Rydén i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Studien bygger på data från den så kallade H70-studien, en befolkningsstudie av äldre i Göteborgsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!