Lägre risk för alkoholsjukdom efter pappaledighet

Pappaledighet kan minska risken för akut alkoholrelaterad sjukdom, enligt en ny studie. "Våra resultat är ganska anmärkningsvärda med tanke på studiens allvar", säger Helena Honkaniemi vid Stockholms universitet.

Pappaledighet kan minska risken för alkoholrelaterade sjukdomar. Arkivbild.

Pappaledighet kan minska risken för alkoholrelaterade sjukdomar. Arkivbild.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Medicin2023-10-06 19:08

Forskarna vill studera effekterna av den så kallade pappamånaden som infördes i föräldraledighetslagen 1995 och har därför tittat på papporna till alla barn som föddes i Sverige 1992–1997.

Det visade sig att män som varit föräldralediga löpte en avsevärt minskad risk att bli akut inlagda på sjukhus för exempelvis alkoholförgiftning och annan alkoholrelaterad sjukdom.

"Även om alkoholrelaterade sjukhusinläggningar var relativt ovanliga fann vi att efter att reformen infördes minskade antalet akuta alkoholrelaterade sjukhusinläggningar av pappor med 34 procent under de två första åren efter barnets födelse", säger Helena Honkaniemi, som är forskare vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

"De minskade även något 8 respektive 18 år efter födseln".

Den nya lagen innebar att 30 av föräldradagarna inte gick att överföra till den andra föräldern. Det ökade andelen pappor som tog ut föräldraledighet från 40 procent till över 70 procent, enligt forskarna.

Fakta: "Pappamånad"

Föräldraförsäkringen infördes 1974 och har från början kunnat delas mellan föräldrarna. Men kvinnorna har hela tiden stått för den största delen av uttaget.

Flera reformer har genomförts för att minska uttagsskillnaderna.

1995 infördes den första reserverade månaden i föräldraförsäkringen. Månaden brukar kallas pappamånad, även om det öronmärktes 30 dagar för var och en av föräldrarna.

2002 infördes en andra reserverad månad och 2016 en tredje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!