Lättillgänglig medicin risk för unga

Mediciner i hemmet ökar risken för självskador hos unga. Trots det uppger åtta av tio föräldrar i en ny Novus-undersökning att de inte förvarar några av sina mediciner inlåsta.

Allt fler förgiftas av vanliga värktabletter med paracetamol. Framför allt ökar antalet förgiftningar i självskadesyfte bland unga. Arkivbild.

Allt fler förgiftas av vanliga värktabletter med paracetamol. Framför allt ökar antalet förgiftningar i självskadesyfte bland unga. Arkivbild.

Foto: Nora Lorek / TT

Medicin2023-10-11 03:42

Enligt undersökningen, som gjorts av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket, uppger 85 procent av föräldrar till barn mellan 13-18 år att de har samtliga läkemedel i hemmet lättillgängliga trots att paracetamol är det överlägset mest förekommande läkemedlet när det gäller självdestruktiva handlingar och förgiftningstillbud.

"Vi vill uppmärksamma att även receptfria mediciner man har hemma kan orsaka förgiftning. Självmordsförsök är ofta impulsiva, och ett krisögonblick kan eskalera väldigt snabbt" varnar Shahabeh Shokrolahi vid Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket uppmanar föräldrar och nära anhöriga till unga att hålla alla mediciner inlåsta och se till att det inte finns mer läkemedel i hemmet än nödvändigt

Andra vanliga larm till Giftinformationscentralen gällande barn mellan 10-19 år rör överdoser av receptbelagda medel som antidepressiva och adhd-läkemedel samt lugnande mediciner.

Läkemedelsverket uppmanar också att lämna alla utgångna läkemedel och mediciner som inte längre behövs till ett apotek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!