Smärtstillande gel flyttas bakom disk

Från och med den 1 mars får diklofenak i gelform, en smärtstillande substans som finns i bland annat Voltaren, Ignorin och Eeze, bara säljas bakom apoteksdisken.

Nu får geler som innehåller diklofenak inte längre stå i hyllan. Arkivbild.

Nu får geler som innehåller diklofenak inte längre stå i hyllan. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Medicin2023-03-02 02:41

Anledningen är att apoteken vill ta ett större ansvar för miljön, enligt ett pressmeddelande från Sveriges apoteksförening. Diklofenak åker nämligen rakt genom reningsverken och kan ge skador på fiskars njurar och reproduktionsförmåga.

I dag säljs diklofenak i gelform receptfritt på apotek och är tillåten i annan handel. Men nu måste kunden alltså fråga efter den på apoteket för att få köpa den. I samband med försäljning ska kunderna också få information om miljöpåverkan, rådgivning kring användning samt hantering av överbliven produkt. I e-handel får diklofenak endast säljas efter att kunderna har bekräftat att de tagit del av samma information.

2020 togs diklofenak i tablettform bort från apotekshyllorna, efter att Läkemedelsverket receptbelagt de produkterna. Då var anledningen att en studie visat på risk för hjärt- och kärlsjukdom även vid lägre doser.

Fakta: Diklofenak

Diklofenak utgör en högre miljörisk jämfört med andra anti-inflammatoriska substanser som naproxen, ibuprofen, ketoprofen, etoricoxib och paracetamol.

I Sverige har diklofenak funnits i så höga halter i ytvattnet att det funnits risk för skador på fiskar och ryggradslösa djur som lever i vattnet.

Diklofenak har också orsakat stor skada bland flera gamarter som ätit diklofenakbehandlade döda kor i Indien.

Diklofenak utgick ur den så kallade Kloka listan, en lista över rekommenderade läkemedel, 2012 på grund av den ökade risken för hjärtinfarkt, även vid korttidsbehandling.

Diklofenak är receptbelagt i ungefär en tredjedel av länderna i Europa.

Källa: Janusinfo, Läkemedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!